Boekenarchief B

Marylka Bender

De wereld volgens Filo
Kattenkrabbels
Marylka Bender


Filo heeft een geheim, in zijn vorig leven was hij een mens, een mens met een kat. Als mens was hij een denker en had bedacht dat hij in zijn volgende leven als kat terug wilde komen. 'Vergeleken met het altijd onrustige bestaan van een mens, had mijn kater het duidelijk beter voor elkaar.'
Zijn wens komt uit. Zijn nieuwe naam is Filo.


Ik geloof dat ik een deftige kater ben geworden, met een zijdeachtige zwart-witte vacht, grote, goudbruine ogen, een imposante snor in een vriendelijk, rond gezicht en met indrukwekkende stem met veel variatiemogelijkheden, waarmee ik luid - en volgens mij heel mooi - kan zingen.


Filo heeft geluk, hij komt bij een goed baasje terecht, ze heet Clara. Meestal begrijpen ze elkaar maar soms niet. Waarom hij bijvoorbeeld 's nachts niet op haar bed mag liggen en overdag wel is hem een raadsel. Maar ja, voor de rest is ze heel aardig, ook al kan ze niet koken en moet hij zich behelpen met blikvoer.  Natuurlijk gaan ook de hormonen opspelen en Filo hoopt dat kattendames niet zo bekrompen zijn als mensendames. Die konden zo zeuren als je een andere dame ook leuk vond. Filo heeft Minette op het oog, een charmante kattendame. Maar er zijn kapers op de kust.
Ook sluit Filo vriendschap met Muck een zwerfkat en ze beleven samen enkele avonturen.

De avonturen van Filo worden vanuit de kat zelf verteld. Hij vertelt ook 'Hoe de kat op aarde kwam' en over zijn soms vreemde dromen. Filo beziet de mens als zijnde een aardig maar toch wel vreemd wezen. Filo is, net als toen hij mens was, ook een denker en zijn overpeinzingen staan achterin het boekje genoteerd, zoals deze:


'Met veel moeite probeert de mens zijn hersens te temmen, zijn spieren te ontspannen en te mediteren. Vaak heeft hij daar jaren voor nodig - of leert hij het nooit. Wij katten hoeven wat dat betreft niets te leren - wij kunnen dat uit onszelf.'


Het is een aardig boekje, leuk voor kattenliefhebbers, persoonlijk had het van mij wat meer katachtig mogen zijn. Het is allemaal toch nog erg menselijk wat de kat te vertellen heeft.  Niet echt verrassend geschreven maar ook niet vervelend. Doorheen het boekje staan kleine zwart-wit tekeningen van een katje. Geen aanrader, geen afrader, wel een prettig tussendoorboekje.


(De Duitse schrijfster en tekenares Marylka Bender is een aanhangster van het zenboeddhisme. Dat komt tot uiting in zowel de tekst als in de illustraties van dit kleine boekje over de gereïncarneerde kater Filo.  Opmerkelijk is wel dat de in 1909 geboren schrijfster/tekenares pas op 88-jarige leeftijd haar eerste boek schreef en dat ze 'Kattenkrabbels' schreef en tekende toen ze 101 jaar oud was.
Bron: Biblion)


ISBN 9789052108421 Hardcover 62 pagina's  Tirion natuur oktober 2011
Vertaald door Sylvia Wevers

© Dettie, 28 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER