Boekenarchief B

Therese Bohman

Verdronken
Therese Bohman

Het is hartje zomer wanneer de Zweedse Marina de grote stad ontvlucht en bij haar zus Stella in Skåne gaat logeren. Het weerzien is wat ongemakkelijk, Stella is een zeer gesloten vrouw. Marina voelt zich vaak onzeker in het gezelschap van haar stugge, oudere zus. Toch lijkt Stella haar aanwezigheid op prijs te stellen. Overdag werkt Stella als stadshovenier en moet Marina zichzelf zien te vermaken. Dat vindt ze niet erg, ze geniet van de mooie en rustige omgeving. Het is heerlijk om even uit de stad weg te zijn.

Nog niet zo lang geleden is Stella getrouwd met de veel oudere Gabriel. Marina ontmoet hem tijdens de logeerpartij voor het eerst. Gabriel is schrijver en Marina vindt hem intrigerend. Hij is overdag thuis maar werkt veel aan zijn nieuwe boek. Marina vindt Gabriel interessant en het lijkt soms wel of hij haar met zijn indringende blikken wat wil vertellen. Er ontstaat een seksuele spanning tussen hen. Marina is jaloers als hij Stella liefkoost en hunkert ernaar zelf zijn aanrakingen te mogen voelen. Stella is zich nergens van bewust en Marina voelt zich enorm schuldig dat ze lustgevoelens voor haar zwager koestert.

Nu ze zich zo dicht bij haar zus en zwager bevindt, merkt Marina dat er spanningen tussen de twee zijn. Wat er precies aan de hand is weet ze niet maar ze merkt dingen op die twijfels over hun huwelijksgeluk doen rijzen. Ze durft er Stella niet naar te vragen, hun band is hiervoor niet hecht en vertrouwelijk genoeg. Soms vraagt Marina zich af of Gabriel wel een goede echtgenoot is. Er gaat iets dwingends van hem uit, alsof hij geen weerwoord accepteert. Marina vindt een dominant type als Gabriel aantrekkelijk maar vraagt zich ook af hoe ver hij gaat in zijn bazige gedrag. Wanneer hij toenadering tot Marina zoekt geeft ze zich echter gretig aan hem over. Weerloos. Schaamteloos.

Niet lang na de logeerpartij reist Marina opnieuw af naar Skåne. Dit keer niet voor haar plezier. Dit keer overheerst verdriet. Groot verdriet.

Deze indringende psychologische roman leest als een thriller. Vanaf de eerste bladzijde is er een hevige, onderhuidse spanning. Het gevoel dat er iets mis is, iets heel erg mis is, overheerst doorlopend. Het boek wegleggen gaat niet. Stoppen met lezen is geen optie.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel beslaat het zomerse bezoek. In het tweede deel heeft er een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden. Marina is bang voor de waarheid maar weet ook dat ze niet zal rusten voordat ze weet wat er werkelijk is gebeurd. Ze kan het gevoel van onraad niet langer negeren. De relatie tussen de twee zussen staat centraal. Marina kijkt erg tegen Stella op, voelt zich nietig in haar bijzijn. Dat Gabriel haar aantrekkelijk vindt - terwijl hij getrouwd is met de prachtige Stella - vindt Marina enorm vleiend. Geeft ze daarom toe aan het zondige gedrag? Stort ze zich daarom vol begeerte in een gevaarlijke situatie?

Marina is voor de lezer een open boek terwijl Stella vrij ondoorgrondelijk blijft. Ze draagt geheimen met zich mee, geheimen die Marina heel langzaam ontrafelt. Het einde is plotsklaps en laat mij in vertwijfeling achter. Een einde op zo’n allesbeslissend moment is tergend en tegelijkertijd heel sterk omdat ik het boek nu niet snel zal vergeten. Mijn brein is nog wel even zoet met bepalen welke afloop  ik het meest waarschijnlijk acht.

Verdronken is een prachtig boek over de band tussen twee zussen. Stella moedert over Marina terwijl Marina rebelleert. Dit boek gaat ook over lust het daaruit voortvloeiende schuldgevoel. Over gevaar en het negeren van de waarschuwingssignalen. Zal de aantrekkingskracht overwinnen of het gezonde verstand? Een indrukwekkend debuut.


ISBN 9789022960004 | Paperback | 176 pagina’s| Orlando uitgevers | augustus 2012
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 6 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER