Boekenarchief B

Jeroen Bertrams

http://bertrams.net

 

Het IQ van Victoria
Een onthullende roman over de TV-industrie
Jeroen Bertrams


Robert Watchman, bluft zichzelf het bedrijf BigMatters in. Niet dat hij niet capabel zou zijn voor de baan maar de benodigde papieren en ervaring mist hij. Maar het is zijn gedrevenheid, schijnbare zelfverzekerdheid en vlotte, vriendelijke uitstraling die de doorslag geven.


BigMatters is een snelgroeiend succesvol bedrijf dat gespecialiseerd is in het bedenken van televisieformats. Dat is precies wat Robert van jongs af aan wil, concepten bedenken, die groot maken en veel geld verdienen met de exploitatie daarvan. Vroeger bedacht hij al samen met zijn schoolvriend Gijs de meest fantastische formules voor programma's. Ze hadden wilde plannen, ze zouden samen Media & Entertainment gaan studeren in Amsterdam en daarna een mediabedrijf oprichten en daarmee de wereld veroveren.
Helaas, tot Roberts stomme verbazing besloot Gijs van de een op andere dag acteur te worden en vertrok hij naar Maastricht, om daar de toneelopleiding te gaan volgen. Gijs heeft succes, is de beste leerling, zo meldt hij Robert, ze staan te springen om hem.


Roberts vriendin Elize heeft ook al zoveel succes. Ze is een uitstekende rechtenstudente en bovendien beeldschoon, modellenbureau's hebben haar al diverse aanbiedingen gedaan maar ze neemt haar studie serieus en beperkt het modellenwerk tot één maal per maand.


Dankzij zijn nieuwe baan kan Robert zichzelf nu ook eindelijk bewijzen. Hij krijgt een mentor toegewezen, de biseksuele redacteur Ralfie, die hem gelijk duidelijk maakt dat Robert van onder af aan moet beginnen, kopiëren, koffie halen e.d. zal zijn werk zijn. Prima, denkt Robert. Het maakt hem niet uit. Nu hij eenmaal binnen is zal hij er wel voor zorgen dat ze te zien krijgen wat hij kan. Maar tot zijn stomme verbazing krijgt hij op zijn eerste werkdag te horen dat hij de volgende dag mee gaat naar Kenia! Hij mag mee voor de opnames voor een liefdadigheidsactie met Caroline Tensen! Robert kan zijn geluk niet op.
Ondertussen heeft hij ook nog zijn grote baas ontmoet, CEO Harry Grootekerk, een sympathieke, vriendelijke, gewone man. Hij is de man die de uiteindelijke beslissing moet nemen of Robert al dan niet mag komen werken in het bedrijf. Harry herkent in Robert iets van zichzelf en stemt van harte met zijn aanstelling in. Het arbeidscontract wordt ondertekend.
Robert mailt vol vreugde dit heugelijke feit aan Gijs.


En dan begint de bal te rollen... Robert doet het goed bij BigMatters, door een slimme zet weet hij zich in de kijker te zetten en zijn carrière raakt in een stroomversnelling. Maar het leven van Elize en Gijs ondergaat ook grote veranderingen. Elize krijgt een aanbod waardoor ze het modellenwerk met andere ogen gaat bekijken. Ook Gijs staat voor dingen die van belang zijn voor zijn verdere loopbaan. Bizar genoeg raakt al het doen en laten van deze drie mensen in de schijnwereld van uiterlijk en succes met elkaar verweven en het kan niet anders dan dat het tot een enorme pijnlijke confrontatie zal leiden en wie zal dan heelhuids onder de puinhopen vandaan kruipen?


Aanvankelijk, na het lezen van de eerste pagina's, dacht ik dit is weer zo'n boek vol hol geklets over de glamourwereld van televisie, theater en mode. Het sollicitatiegesprek wordt gevoerd in een bizarre roze kamer, Ralfie de biseksueel met al zijn gebaartjes en vileine opmerkingen, lijkt het prototype van de figuren die je in de glamourwereld mag verwachten. Harry Grootkerk is een soort Joop van de Ende, een succesvol vaderlijk type die zo gewoon is gebleven enz.
Het lijkt in het begin een oppervlakkig verhaaltje waarin de schandaaltjes en de gang van zaken in de glitterwereld uit de doeken wordt gedaan.
Maar al snel trekt Jeroen Betrams je het verhaal in en wil je achter elkaar verder lezen. Je begint je betrokken te voelen bij de drie hoofdpersonages. Alle gebeurtenissen rond Elize, Gijs en Robert spreiden zich uit als olievlekken die op een gegeven moment elkaar raken en zich vermengen. Het bijzondere is dat veel zaken ongewild gebeuren terwijl niemand echt kan ingrijpen of een feitelijke veroorzaker is. Dat is het knappe van dit debuut. Het zit gedegen in elkaar en wordt, ondanks enkele toevalligheden, nergens ongeloofwaardig.


Het hoofdthema van het boek is dat mensen zich graag anders voordoen dan ze zijn. Dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben, maakt dit verhaal op een goede en spannende manier duidelijk. Ik heb het boek met veel plezier gelezen.


ISBN 9789462321175 paperback 315 pagina's Uitgeverij Link mei 2014

© Dettie, 26 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER