Boekenarchief B

Merijn de Boer

http://merijndeboer.nl

 

alt‘t Jagthuys
Merijn de Boer


Vera had nooit verwacht dat ze nog eens verliefd zou worden op een cliënt. Als sekswerker is ze werkzaam bij De Drie Gezusters. Achter die naam zou je iets als een kroeg verwachten, maar het is dus een soort uitzendbureau dat zich er op richt om verstandelijk gehandicapten aan hun trekken te laten komen.


In haar jeugd heeft Vera met haar ouders diverse verhuizingen meegemaakt over de hele wereld. Na een vervelende ervaring als tiener nam ze haar leven in eigen hand en ging naar een internaat in Den Haag. Deze schooljaren en daarna haar studiejaren in Amsterdam waren een tijd van losbandigheid. Alleen in Oxford waar ze haar studie afrondde had het leven enige diepgang. Toch werd het ook daar niets. Weer in Amsterdam komt ze in contact met Thalitha, die haar introduceert bij De Drie Gezusters.


‘Het verdiende goed, het leek me nobel werk en ik bevond me in een vreemde overgangsperiode in mijn leven: niet per se ongelukkig, maar wel tamelijk vervreemd van andere mensen.’


En dan wordt ze ingehuurd door de moeder van de 35-jarige Binnert, die nog nooit buitenshuis is geweest, en de mensen die hij heeft leren kennen nog kan tellen. Hij heeft een heupafwijking en lijkt autistisch, maar Vera valt vooral voor zijn intelligentie en zijn lichaam, dat getraind en gespierd is. 
En allebei worden ze verliefd. En Vera bedenkt dat ze Binnert uit de greep van zijn moeder moet bevrijden.


Twee mensen, allebei op een eigen manier de weg kwijt, die denken in de ander het ware leven te ontdekken, maar natuurlijk voor de nodige problemen komen te staan. Binnert heeft een moeder die over hem waakt als een kip over haar ei, en als je 35 jaar lang nooit je huis hebt verlaten, dan is die grote wereld buiten beangstigend. Vera ziet in hem evenwel de ideale man. Ze wil een kind met hem, dus haar doel wordt hem naar buiten te lokken. En dan is er nog de moeder, met haar obsessie en bezitterigheid.


Het is een verhaal met een flinke dosis droge humor. De personages worden niet echt uitgediept, het gaat vooral om de verhaallijn. Vera is het hoofdpersonage, maar ook Binnert en de moeder komen aan het woord, zonder dat er sprake is van een algemene verteller. Een plot dus dat tussen de regels door begrepen moet worden. Vooral als er nog een detectiveachtig tintje aan het verhaal gegeven wordt, neigt het geheel naar absurdisme. En dat is genieten..


Merijn de Boer
(1982) debuteerde in 2011 bij uitgeverij Meulenhoff met de verhalenbundel Nestvlieders. ’t Jagthuys is zijn tweede roman, na De nacht.


ISBN 9789021400280 | Paperback | 240 pagina's | Querido| december 2015

© Marjo, 12 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER