Boekenarchief B

Julian Barnes

altEngeland, Engeland
Julian Barnes


Martha is hoofdpersoon in deel een. Zij had als kind een puzzel, dat bestond uit stukjes Engeland. Ze legde deze puzzel graag en vond het leuk als haar vader dan altijd het stukje te voorschijn wist te toveren dat net bleek te ontbreken.
Maar het huwelijk van haar ouders liep stuk, vader verdween, met waarschijnlijk een stukje Nottinghamshire in zijn zak. Als ze hem jaren later weer ziet, zal ze het hem kwalijk nemen dat hij haar herinnering aan de puzzel niet (meer) delen kan.


In deel twee gaat het verhaal ineens heel ergens anders over.
Sir Jack Pitman, die alles al gedaan heeft in zijn leven, bedenkt een nieuw groots project: een enorm pretpark: alles waar toeristen in Engeland op af komen zal hij bijeenbrengen op het eiland Wight.
Hij wil er onder meer replica’s van historische gebouwen neerzetten, acteurs laten spelen dat ze de koning en koningin zijn, ‘echte’ Beefeaters rond laten lopen, en in het bos een clan met Robin Hood de rijken laten bestelen.
Een van zijn personeelsleden is Martha, nu een harde zakenvrouw, die handig gebruik weet te maken van een zwakke kant van haar werkgeefster.


Mijn probleem met dit boek is dat ik geen Engelse ben. Ik denk dat ik een heleboel verwijzingen naar bekende gebeurtenissen en personen mis. Het moet een satire zijn, maar ik pik het niet echt op.
Dat Julian Barnes kan schrijven kan ik vaststellen, maar de waarde van dit speciale boek niet.
Bovendien is er in het eerste deel een bepaalde filosofische toon, die ik verder ik het boek niet terugvind. In dat eerste deel gaat het over Martha’s jeugd: hoe zuiver zijn je herinneringen? Is wat je ziet als je vroegste herinnering niet iets heel anders dan dat?
Zelfs de scènes over het leren op school zijn interessanter dan alles wat daarna volgt.

ISBN 9789045003450 | paperback | 302 pagina's | Atlas, Uitgeverij | oktober 1999
Vertaald uit het Engels door Marijke Versluys

© Marjo, 25 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER