Boekenarchief B

Désanne van Brederode

Door mijn schuld
Désanne van Brederode

Ongetwijfeld heeft dit boek het een en ander te maken met de Deventer moordzaak, maar laat ik die nu niet gevolgd hebben. Tijdens het lezen heb ik daar dan ook geen associaties mee gemaakt. Wel zag ik steeds Raskolnikov voor me: ook zo´n getroebleerde geest. Ook een jongen waarvan niemand zou denken dat hij in staat zou zijn tot moord. Ook een man die verliefd wordt op een vrouw die hij met zijn verstand niet gekozen zou hebben. Ook een begrijpende inspecteur die niet loslaat. Ik moet meteen toegeven dat de vergelijking niet helemaal op gaat. Van Brederodes hoofdpersoon heeft de moord niet zorgvuldig gepland, zoals Dostojevski zijn personage dat laat doen in ' Misdaad en straf'. Maar de overpeinzingen, de gekwelde geest, het feit dat niemand hem echt zal begrijpen, die zijn overeenkomstig.


Het boek begint met een proloog: Gunnar de Wit is vrijgekomen uit de gevangenis. Zijn omgeving, en een groot deel van de buitenwereld denkt dat hij onschuldig is aan de moord waarvoor hij veroordeeld is. Dat hij wel degelijk schuldig is, maar dat hij onschuldig gepleit heeft vanwege zijn kinderen, niemand gelooft het. Verder leven met die daad, zonder dat hij er met iemand over kan praten - zuur bedenkt hij dat hij zelf zijn beste vriend met wie hij dat wel gekund zou hebben, vermoord heeft! - dat is steeds moeilijker.


Hij besluit een biografie te schrijven. Het boek waarin hij alles eerlijk vertelt. Daar speelt ook de gedachte mee dat hij dan kan laten zien dat ook hij iets kan bereiken. Hij was altijd een buitenbeentje. Geen zin in leren zoals de rest van het gezin, verliefd op een meisje uit een milieu waar zijn familie op neerkijkt. Het ouderlijk gezin was doordrenkt van literatuur en muziek, met name de Scandinavische literatuur, Strindberg was een fascinatie van Gunnars vader. Zweden hun vakantieland. Het boek dat Gunnar zal schrijven zal het bewijs zijn dat men hem ten onrechte ondergewaardeerd heeft!  Jammer dat zijn vader het niet mee zal maken, maar terwijl zijn gevangenisstraf terecht was, was de veroordeling door zijn familie dat niet. Hij zal het ze laten zien!


En dan beschrijft Gunnar de Wit in 8 hoofdstukken zijn leven voor de moord, de moord zelf, het onderzoek, en het bestaan na zijn ontslag uit de gevangenis. De lezer die nog weet dat de proloog begon met 'als iemand dit leest, ben ik er niet meer', wil graag weten wat dan het einde zal zijn...
Er volgt wel een epiloog, maar een antwoord? Het boek beschrijft op een indrukwekkende manier, zeer gedetailleerd, maar ook heel duidelijk de psychologische worsteling van Gunnar. Zijn 'mea culpa' is zijn loutering. Bij de overhoringen door de vasthoudende inspecteur is iedere zin genieten, maar wat zeg ik: het boek is in zijn geheel een aanrader.


ISBN 978 90 214 3743 9 Hardcover 359 pagina's | Em. Querido's Uitgeverij | oktober 2009

©Marjo, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER