De jaloerse waterkip
Sprookjes, mythen en legenden over planten en dieren
Els Baars
Vroeger was de meerkoet een witte vogel met slanke, roze poten die uitstekend kon vliegen...
Zo begint het eerste verhaal in dit boek vol bijzondere dieren- en plantenverhalen. In het verhaal over de meerkoet lezen we dat de vogel jaloers was op de duif. Die wist steeds zonder problemen de weg naar huis te vinden. De arme meerkoet verdwaalde daarentegen steeds.
De meerkoet werd steeds chagrijniger en begon de duif uit te schelden en uiteindelijk zelfs te vechten met de duif, zo erg dat het bloed langs de poten van de duif sijpelde. Dit ging God te ver, het moest nu maar eens afgelopen zijn met dat jaloerse gedoe en hij veranderde de meerkoet in een lompe vogel met zwemvliezen die nauwelijks meer vliegen kon. Ook was hij voortaan zwart in plaats van wit, alleen de kleine witte plek op zijn voorhoofd herinnert nog aan vroeger tijden toen hij nog wit was. Helaas heeft de straf van God niet geholpen, de meerkoet is nóg agressiever geworden... Sommige vogels leren het ook nooit.
En zo staan er allemaal verhalen over de grutto, vleermuizen, steltlopers, steenlopers, de kluut, de scholekster (ook steltlopers) en het mooie maar beetje verdrietige sprookje over het moerasvergeet-mij-nietje.
Ook over de Atalanta vlinder is een bijzonder verhaal te lezen. Het blijkt namelijk dat deze vlinder vroeger een prinses was die het hofleven met al zijn protocollen maar saai vond. Atalanta's enige ontspanning was hardlopen in de uitgestrekte landerijen rond het paleis. Maar ja, kleine prinsesjes worden groot en bereiken de huwbare leeftijd. En zoals dat in sprookjes gaat, de koning schreef een wedstrijd uit, wie harden kon lopen dan prinses Atalanta mocht met haar trouwen. Er zat wel een maar... bij. Iedere uitdager die verloor, zou onthoofd worden. En ja, op een dag kwam er een knappe, sympathieke prins op de uitdaging af. De koning vond zijn regels nu wel akelig, want de prins zag er niet erg atletisch uit.
Maar... wie niet snel is moet slim zijn, en dat was de prins! Atalanta baalde, ze wilde helemaal geen prins die niet kon hardlopen. Ze bad tot haar moeder in de hemel, ze wilde vrij zijn, de wijde wereld in, langs bomen en bloemen vliegen. En zo gebeurde het dat tot ieders verbijstering de prinses veranderde in een prachtige vlinder die vrolijk wegvloog!
De verhalen zijn ingedeeld naar de vier seizoenen en variëren erg qua onderwerp, en zo komen we te weten waarom de zee zo zout is, hoe een koning zijn rijk efficiënt liet functioneren dankzij een mierenkoningin, waarom een meeuw zo brutaal is, hoe het komt dat een slak zijn huisje meedraagt, waarom sommige bomen een heksenbezem hebben, hoe de maan zijn staart kwijtraakte enz.
Bij alle verhalen staan erg mooi foto's van de besproken dieren en na elk verhaal wordt informatie gegeven over het dier uit het sprookje of de legende. En zo komen we heel veel te weten over hoe alles zo gekomen is.
Een leuk boek om mee te nemen op vakantie en bij een kampvuur uit voor te lezen. Maar ook erg prettig leesvoer voor elke natuur- en sprookjesliefhebber.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789050115384 | Hardcover met veel foto's | 144 pagina's | Uitgeverij KNNV | maart 2015
© Dettie, 7 oktober 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Waarom de koolmees een stropdas draagt
Verhalen over dieren en planten in en om het huis
Els Baars
In dit mooie boekje staan 33 sprookjes en legenden over planten en dieren die we allemaal kennen uit onze directe omgeving.
Een van de verhalen gaat over de koolmees en pimpelmees, getiteld Waarom de koolmees een stropdas en de pimpelmees een petje draagt.
"“We hebben grote problemen. Het moet anders!” De dieren verzameld in de grote wei schreeuwden door elkaar heen. Ze maakten zich zorgen. Eeuwenlang hadden ze in voorspoed geleefd, maar nu werd hun leefgebied steeds kleiner, afgepakt door de mensen voor hun huizen, fabrieken en landbouw.
“We doen het niet goed. De mensen doen het beter. Er komen er steeds meer en ze hebben mooie, warme nesten en genoeg te eten,” zo krijste de ekster.
“Stilte!” zo klonk de metalen stem van de koolmees. “Ik heb een voorstel. Laten we eens onderzoeken waarom de mensen het zo goed doen, daar kunnen we van leren.”
Dat vonden alle dieren een goed idee."
De pimpelmees ontdekte dat het succes van de mensen is te danken aan hun kleren. De meest succesvolle mensen zijn anders gekleed dan de arme mensen. De pimpelmees droeg nu een gele jurk onder haar deftige groen-blauwe jas en het blauwe petje stond schattig. De koolmees droeg een zwarte hoed. Onder zijn deftige groene jas zag je een brede zwarte stropdas over zijn gele overhemd. “Sinds we ons kleden als mensen gaat het beter met ons,” vertelden ze, "we zijn zo succesvol dat de mensen ons belonen. Ze hangen eten voor ons in de bomen en geven ons houten nesten om onze kinderen veilig in groot de brengen.
Maar de andere dieren hadden geen zin om zich zorgvuldig te kleden. Toch zijn de kool- en pimpelmezen ervan overtuigd, kleren maken niet alleen de man maar ook de mees.
Zoals het sprookjes en legenden betaamt zijn de verhalen in dit boek niet allemaal even liefelijk als bovenstaand verhaaltje.
Er wordt bijvoorbeeld verteld over de bijen, waarom zij een giftige angel hebben gekregen en daar heeft de hebzuchtige mens veel mee te maken. En sinds ik weet wat de houtduif werkelijk roept vind ik het niet zo'n gezellig geluid meer....
Maar het verhaal 'waarom de sneeuw wit is' is daarentegen weer een mooi sprookjesverhaal dat goed afloopt.
En de paardenbloem kwam volgens de legende op aarde na de zondvloed om nooit meer te vergeten dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt, dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel.
De bloem van de paardenbloem symboliseert de zon. De pluizenbol symboliseert de volle maan. De losse zaadpluizen symboliseren de sterren. Zeg nou zelf, vanaf nu kijk je toch anders naar een paardenbloem?
Verder lees je in dit boek waarom de zanglijster de slakken op de grond stukslaat en zo zijn er nog veel meer verhalen, o.a. een modern verhaal over een jongen die steeds achter zijn computer zit te gamen en in een droom de oplossing ziet voor het spel waar hij zo goed in is, maar wat hebben asters daarmee te maken?
De verhalen zijn ingedeeld naar de seizoenen, per seizoen worden acht verhalen verteld, alleen de zomer heeft er negen. Bij de verhalen staan prachtige foto's van dieren en/of planten. Ieder verhaal wordt afgesloten met een blokje bijzondere informatie over de plant of het dier.
De verhalen zijn een selectie uit de natuursprookjes die sinds 2003 maandelijks op de website van Els Baars http://natuurverhalen.nl verschijnen. Ze waren aanvankelijk bedoeld voor natuurgidsen maar inmiddels heeft een zeer uiteenlopend publiek de verhalen gevonden.
De sprookjes en legenden zijn voor dit boek herschreven. Veel van de schitterende foto's zij door Els Baars zelf gemaakt maar er staan ook een flink aantal foto's van Mike Melis http://www.natuurklik.nl afgedrukt in dit boek.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur is dit een geweldig leuk en fraai boek.
ISBN 9789050114004 | Hardcover | 144 pagina's | KNNV Uitgeverij | september 2011
Dettie, 10 oktober 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER