Boekenarchief B

Ina van der Beek

Door het water
Ina van der Beek


Op 1 februari 1953 worden vrijwel tegelijkertijd twee jongens geboren. Hun moeders kennen elkaar niet als ze door de omstandigheden naast elkaar in een kamer bevallen. Het is de nacht van de watersnoodramp.
Elsa heeft al enkele kinderen verloren, en is reuze blij met haar zoon Pieter . Zou deze sterk genoeg zijn?
Lena is een jonge meisje, niet getrouwd. Zij heeft een zware bevalling, zij wordt als eerste in veiligheid gebracht. Later hoort Elsa dat zij overleden is.
De twee jongens groeien op, onafhankelijk van elkaar. Simon hoort als hij een jaar of twaalf is dat zijn ouders eigenlijk zijn oom en tante zijn. Het verbaast hem niet, hij voelt zich anders binnen het gezin met de zes broers. Hij is gezegend met een scherpe geest, kan veel beter leren dan de anderen.
Met hulp van zijn (echte) oma en de leraar van school komt hij op het gymnasium en later gaat hij theologie studeren. Het vervreemdt hem wel helemaal van zijn familie.


Pieter blijft de enige zoon van Elsa en Kees. Het is niet vreemd dat zijn vader wil dat Pieter de zaak, een garage, overneemt, maar Pieter heeft helemaal geen zin , en ook geen talent, om naar de mulo te gaan, of zelfs maar automonteur te worden. Hij wil op een boerderij werken!
Omdat Kees stug blijft aanhouden zit er voor Pieter weinig anders op dan te gaan, hij belandt in Canada tot groot verdriet van zijn moeder. En wat de lezer al vanaf het begin vermoedt heeft: er is iets gebeurd tijdens de stormnacht, iets waar Elsa meer van weet, en waar ze nu gewetensnood over heeft. Maar als ze openheid van zaken geeft, wat gebeurt er dan met de betrokkenen?


Voor zover het nog niet duidelijk was: dit is een streekroman, die zich afspeelt in Zeeland. De watersnood komt slechts aan de orde als Elsa terugblikt. Het was wel de reden waarom ik dit boek ben gaan lezen, dus dat valt dan wel een beetje tegen. Maar het is dan weer de verdienste van Ina van der Beek dat ik het verhaal toch met plezier gelezen heb. De rol van de oude tradities, maar ook het gereformeerde geloof geven het verhaal een benauwende sfeer, die maar een beetje optrekt door het veranderen van normen en waarden. De schrijfster is ook erg overtuigd van het voordeel van 'nature' ten opzichte van 'nurture'. Haar personages ontkomen niet aan hun afkomst. Hun genen bepalen hun leven. Het was best aardig om dit boek te lezen.


ISBN 978 90 205 2872 5 Hardcover 224 pagina's | VCL/West-Friesland | februari 2008

© Marjo, november 2009

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER