Boekenarchief B

Cobi van Baars

https://www.cobivanbaars.nl

 

De onbedoelden
Cobi van Baars


Aaf weet de ze geadopteerd is maar dat doet haar weinig. Haar leven is prima, haar ouders zijn uitstekende en lieve mensen. Behoefte om haar biologische moeder te leren kennen, heeft ze niet. Het is goed zo. Maar dan roepen haar ouders Aaf bij zich. Ze moeten haar wat vertellen. Ze heeft een tweelingzus! Bij de adoptie hebben haar ouders echter moeten beloven dat Aaf dit pas mocht weten als ze eenentwintig werd.
Natuurlijk doet het wat met Aaf. Ze is aan een kant heel boos dat ze het nu pas weet, maar ook nieuwsgierig. Ze gaat onmiddellijk tot actie over. Waar is die zus, ze wil haar zien, kijken of ze dingen in haar herkent. Aaf vindt het vreemd dat ze nooit iets gevoeld heeft. Tweelingen missen elkaar onbewust toch steeds?


In een andere stad woont Annemarieke, de andere helft van de tweeling. De jonge vrouw die zich haar hele leven opgesplitst heeft in de stoere versie van zichzelf en de meegaande, zachte versie die hara ouders graag zien. Zij én haar ouders hebben totaal geen weet van Aaf. Sterker nog haar ouders wilden zelfs het liefst twee kinderen adopteren maar dat kon niet. De reden daarvan hebben ze nooit kunnen achterhalen.


Dit gezin is veel minder prettig dan het gezin waar Aaf in is opgegroeid. Annemariekes ouders zijn vrij angstige, conservatieve mensen. De schok is dan ook hevig als ze het nieuws te horen krijgen. De ouders zijn doodsbang hun dochter kwijt te raken.
Al snel ontmoet de, niet eeneiïge, tweeling elkaar, het klikt onmiddellijk, ze herkennen veel in elkaar en toch zijn ze ook totaal verschillend.
Met dit contact lijkt alles afgedaan maar in feite begint dan de zoektocht pas goed. Wie was hun moeder, wie was hun vader? Wat hebben zij van hun ouders meegekregen?


Wij als lezer weten ondertussen het verhaal van de moeder, die als jong meisje opgroeide in het katholieke Limburg van de jaren zestig. Toen zij ongewild zwanger raakte van 'haar Griek' was het huis te klein. Onder geen beding mocht zij het kind houden. We lezen het aangrijpende verhaal van haar aankomst in het door nonnen geleide 'kliniek'. We lezen over de strenge regels, het absoluut niet mogen zien van haar tweeling en hoe erg zij dit allemaal vond. Er is echter één ding dat haar op de been houdt en dat is de belofte dat de kinderen samen geadopteerd zullen worden, in één gezin...


Deze roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het mogelijk nog aangrijpender. Zeker als je leest wat voor impact en verstrekkende gevolgen de hele benauwde situatie van destijds op de biologische moeder en vooral Annemarieke gehad heeft. En dat alles vanwege de schande van een ongehuwde moeder zijn, iets wat destijds te erg voor woorden was. Het hele thuisgezin zou de blaam van die moeder treffen.


De stem van de kerk droeg toentertijd ook ver. De wet van de pastoor was in veel opzichten heilig. Adoptie stond destijds nog letterlijk in de kinderschoenen.
Het bizarre is dat er in het 'klooster' zo ontzettend veel gelogen en verdoezeld werd. Wat niet weet, wat niet deert. Niets werd besproken, niets werd begeleid, alleen naam en faam waren belangrijk.


Cobi van Baars heeft het hele gebeuren ontzettend boeiend beschreven. Zo gauw je aan het boek begint wort je beetgepakt en het verhaal ingezogen. Je kunt nauwelijks stoppen met lezen, je móet weten hoe het verder gaat en afloopt voor de twee jonge vrouwen. Daarnaast is het ook knap geschreven, geen moment wordt het verhaal sensatie-achtig of sentimenteel. Aaf en Annemarieke zoeken samen naar het verleden, naar de personen die zij al die tijd niet gekend hebben. En dat is zwaar én leuk.
Kortom, het is een prachtig boek dat nog even bij je blijft rondzingen.


Cobi van Baars is naast schrijfster ook schilder. Ze studeerde cum laude af aan de Radboud Universiteit op de relatie tussen literatuur en beeldende kunst.
Zij bouwt gestaag aan een overtuigend oeuvre. Ze debuteerde in 2017 met de roman Schipper & Zn., gevolgd door Over het krakende ei (2019) en Branduren (2021).


ISBN 9789025474713 | Paperback | 224 pagina's | Atlas Contact | 11 mei 2023

© Dettie, 19 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER