Zomertijd wintertijd
Catherine ten Bruggencate
De hoofdpersoon in dit boek is de vijftigjarige Julia Voorschot-Huls. Haar is een groot onrecht aangedaan, vindt ze, toen ze op onverkwikkelijke wijze haar baan verloor. Ze koestert nog een grote wrok tegen het hele politieke wereldje waar zij met plezier werkte aan het project 'gelijkschakeling zomertijd wintertijd', maar vooral tegen haar meerdere Jonkheer van Renckum, die haar lastig viel, en zij zonder succes aangeklaagd had.
Als ze zich na een tijd eindelijk neer lijkt te leggen bij het feit dat voor haar geen loopbaan meer is weggelegd en ze zich terugtrekt op het platteland, lijkt haar leven een nieuwe wending te krijgen. Tot er die uitnodiging voor een reünie op de mat valt. Daarvoor moet ze terug naar Amsterdam.
En natuurlijk - toeval bestaat - loopt ze daar de jonkheer tegen het lijf, die geen enkele spijt lijkt te hebben. Sterker nog: die niet eens beseft dat hij spijt zou moeten hebben.
Het is maar een klein boekje, dit debuut van actrice ten Bruggencate, maar omdat ze een voorkeur heeft voor ingewikkelde en lange zinnen duurde het toch wel een tijd voor ik het gelezen had. moest ik zinnen herlezen om te begrijpen wat er stond. Haar stijl is omfloerst, en te gemaakt mooi, waardoor de twijfel rijst: vind ik het mooi of toch niet? De slotzin is wat dat aangaat de ultieme proeve. ( en nee, dat is niet een van de volgende zinnen)
'Met tegenzin gluurde ze door haar samengeknepen oogleden en begreep dat Kaspers maniakale kloofbijl was ontsproten aan het geraas waarmee de trein over de IJsselbrug denderde.'
'De vrouw die haar moeder is zal haar met een rondborstig lichaam beschermen tegen ieder kwaad dat haar bedreigt, maar terwijl ze zachtjes boven het tafereel zweeft voelt ze haar moeders angst, scherper dan die hem zelf voelt, en ze weet dat het gevoel van veiligheid dat haar moeder aan de zuigeling die Julia is wil geven, noch onder het vettig glanzende, doorweekte dekzeil, noch in het inferno waaruit de rest van de wereld bestaat, te vinden is.'
Ik vind het 'overdone', de dubbele betekenissen, de symboliek, de woordkeuze. Maar ik denk ook dat anderen het wel mooi zullen vinden. Komt er nog bij dat het thema actueel is: het machtsmisbruik door de man, die blijkbaar alles mag/mocht om zijn mannelijkheid te 'bewijzen', waarbij de vrouw het steeds weer af zal leggen, wat haar kwaliteiten ook zijn. Discriminatie, de aanpak van jonge crimineeltjes-in-de-dop, feminisme, thematiek volop.
Waar 'te' voor staat, is niet goed, is mij altijd verteld.
ISBN 9789025432577 Paperback 142 pagina's | Uitgeverij Contact | oktober 2009
© Marjo, mei 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER