Boekenarchief B

Delphine Bertholon

altHet geheim van Grâce
Delphine Bertholon

Het is kerstmis. De vierendertigjarige Nathan gaat naar zijn ouderlijk huis om kerst met zijn moeder Grâce en zijn zus Lise te vieren. Zijn twee kinderen Soline en Colin, een zesjarige tweeling, gaan ook mee. Nathans vrouw Cora is gestorven op het moment dat de tweeling geboren werd en Nathan mist haar nog elke dag. De vader van Nathan en Lise is al jaren buiten beeld. Hij is vertrokken toen Nathan nog maar vier jaar oud was.

In het huis van zijn moeder wordt Nathan begroet met een warme omhelzing. Nathan schrikt er een beetje van want Grâce heeft hem nog nooit zo hartelijk onthaald. Knuffelen doet ze niet. Is er iets met haar aan de hand? Het valt Nathan en zijn kinderen onmiddellijk op dat er geen kerstboom in het huis aanwezig is. Dan vertelt Grâce aan haar zoon en dochter dat hun vader Thomas onlangs het huis heeft bezocht. In haar was hij niet geïnteresseerd maar hij wil zijn kinderen graag weer zien. Er is een afspraak geregeld, een paar dagen na de kerst zullen ze elkaar ontmoeten.

Tijdens het familiebezoekje gebeuren er vreemde, mysterieuze dingen. Zo wordt het raam van de slaapkamer van de tweeling ingegooid met steenkolen. Het kerstcadeau dat Nathan voor  Grâce heeft meegebracht is spoorloos verdwenen. Het geschenk, een gouden kettinkje, wordt uiteindelijk in de open haard gevonden. Wanneer er een mes in het plafond boven moeders bed is gestoken, neemt een onheilspellend gevoel toch echt de overhand. Grâce vertelt dat er sinds het bezoekje van vader meer vreemde dingen zijn gebeurd.

Het verhaal van Nathan speelt zich af in 2010. Het wordt door Nathan aan Cora verteld. Deze vertelling wordt afgewisseld met een verhaal uit 1981. In dat jaar houdt Grâce een dagboek bij. Het dagboek richt ze aan haar man Thomas. Grâce is onzeker over haar huwelijk. Ze aanbidt haar man maar ze merkt dat hij haar langzaam ontglipt. Nathan had nog een tweelingbroer. Hij is voor de geboorte gestorven en Grâce baarde een levend en een dood kind. Deze intens verdrietige gebeurtenis heeft een wig tussen de twee gehuwden gedreven. De intimiteit is weg. De jonge au-pair – dat door Grâce “het meisje” wordt genoemd – confronteert Grâce met haar vergankelijkheid. Eens was ze ook  zo jong en mooi als het meisje. Grâce ziet dat het meisje haar man Thomas niet onberoerd laat wat haar jaloers en verbitterd maakt. Het meisje is een heks, daar is Grâce van overtuigd. Wanneer het meisje uiteindelijk vertrekt ervaart Grâce dat als een enorme opluchting. Korte tijd later is echter ook Thomas vertrokken.

Is het meisje naar haar thuisland Polen teruggekeerd of is ze er samen met Thomas vandoor gegaan? Het verhaal dat zich in het heden afspeelt stevent samen met de dagboekfragmenten uit het verleden op een aangrijpende ontknoping af. In 2010 is Nathan vierendertig. In 1981 is  Grâce dat ook. Daarbij richten ze hun verhaal allebei aan een geliefde en zijn ze tevens ouders van een tweeling en hebben ze een zoon en een dochter. Allebei hebben ze een groot verlies geleden. Door deze overeenkomsten zijn de verhalen mooi in balans. Ze passen goed bij elkaar.

Het geheim van Grâce is een indringend en prachtig verhaal. Wie of wat zit er achter de griezelige gebeurtenissen die zich in en rond het huis, waar Grâce al haar hele leven woont, afspelen? De titel zegt het al en het hele verhaal ademt het uit: er is een geheim. Een geheim dat op het punt staat om aan het licht te komen maar vooralsnog zorgvuldig verborgen is. Het zal uiteindelijk alles verklaren. De Franse Delphine Bertholon heeft een beeldschoon verhaal geschreven dat mij tijdens het lezen omhulde met een gevoel van zowel angst, medelijden als ontroering.  

ISBN 9789023477556| paperback |320 pagina's| Cargo | maart 2013
Vertaald door Manik Sarkar

© Annemarie, 17 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER