Boekenarchief B

Marc van Bree

Herman
Marc van Bree


‘Je redt je wel, Herman, écht.’

Met die woorden is het einde van het huwelijk tussen Herman en Annelies bezegeld. Eerder had ze hem al verteld dat ze een ander had. En nu vertrekt ze om met die ander, Roel, verder te gaan. Redt hij zich wel? Hij is daar niet zo van overtuigd. Zesentwintig jaar huwelijk is niet niks. Ineens is Herman niet meer dan de vader van haar kinderen.


Hun zoon, Nol, blijft bij Herman. Maar die is volop tiener en gaat zijn eigen gang.  Dochter Lisa is negentien, Ze is net haar moeder, denkt Herman. Ze pakt de koe bij de horens en vertelt haar vader dat hij altijd te soft geweest is. Hij liet het allemaal maar gebeuren. Annelies, haar moeder, voelde zich niet gewaardeerd. Ze was alleen maar moeder en huishoudster. Lisa kan haar moeder wel begrijpen, en ze vindt dat haar vader moet inzien dat hij haar niet meer terug zal zien. Op kantoor vertelt hij niets, ook niet aan zijn beste collega. Zijn moeder is dementerend en zoals we lezen in de terugblikken altijd al een tegenstander geweest van Annelies. 


Dus staat Herman alleen. En moet hij zich maar zien te redden. Aanvankelijk is Herman nogal apathisch. Hij doet eigenlijk niets. In de supermarkt laat hij willekeurige mensen zijn eten kiezen. Wat nu? Moet hij nu ook op zoek naar een nieuwe partner? Of kan hij maar beter alleen blijven?
Heel lang blijft hij hopen op de terugkeer van Annelies, maar tenslotte gaat het leven hem steeds beter af.


Met vallen en opstaan en soms zit het mee, soms zit het tegen, maar er komt een keerpunt als hij besluit een nieuwe bank aan te schaffen. Een bijzonder moment dat nog een staartje zal krijgen en het leven van Herman krijgt weer zin.

Een lichtvoetige roman over een man wiens leven een complete draai maakt. We lezen over hoe hij zich staande houdt, en ook het verleden  wordt uit de doeken gedaan. Vooral in die stukken lezen we over wie Herman is, wie Annelies is, en hoe het die zesentwintig jaar samen ging.
‘Herman’ is een ontleding van een tot mislukken gedoemd huwelijk.
De lezer bepaalt zelf zijn keuze: wie van de twee zou je uitnodigen voor een kopje koffie?
Het doetje of de haaibaai?


Fijn boek met veel humor en prettige dialogen, maar wel degelijk een serieuze ondertoon.

Marc van Bree (Amsterdam 10 april 1967) studeerde een blauwe maandag geschiedenis en was, na zijn vervangende dienstplicht en verschillende betrekkingen, twintig jaar casting director. Herman is zijn romandebuut.

ISBN 9789044364873| Paperback | 304 pagina’s | Uitgeverij House of Books | april 2023

© Marjo, 11 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER