Boekenarchief B

Ann Brashares

Vriendinnen boven alles
4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, 10 jaar later
Ann Brashares

De vier vriendinnen Tibby, Lena, Carmen en Bridget zijn vrijwel hun hele leven onafscheidelijk geweest maar de laatste jaren zijn ze een beetje uit elkaar gegroeid. Ze naderen alle vier de dertig en leiden hun eigen levens. Carmen heeft een vaste rol in een televisieserie, Bridget is altijd aan het verhuizen en Lena is kunstenares.

Tibby is met haar vriend Brian naar Australië verhuisd. Brian werkt daar aan een belangrijk project. Er is nog maar weinig contact tussen de vriendinnen en eigenlijk hebben ze het daar allemaal moeilijk mee. De uitnodiging die Tibby haar vriendinnen stuurt komt dan ook als geroepen. Ze stuurt hen tickets voor een vliegreis naar Santorini in Griekenland waar ze tien jaar geleden een heerlijke tijd hebben gehad. Ze zullen er verblijven in het huis van Lena’s grootouders dat nu leeg staat.

Dolenthousiast reizen Lena, Carmen en Bridget naar Griekenland. Tibby zal hen daar opwachten maar wanneer de drie vrouwen aankomen op het vliegveld is ze nergens te bekennen. Ook op het vakantieadres is ze niet hoewel het duidelijk is dat ze er wel is geweest. Tibby blijft weg en ze zijn inmiddels erg ongerust. Ze stellen de politie op de hoogte en deze brengt de volgende ochtend slecht nieuws. Tibby is dood. Ze is verdronken in zee.

Lena, Carmen en Bridget zijn ontroostbaar en hun levens storten in. Hun vriendschap was zo hecht dat ze zich alle drie incompleet voelen zonder de bruisende Tibby. Tibby heeft voor alle drie brieven achtergelaten met opdrachten. Ze wist dus al dat ze zou sterven en het idee dat Tibby bewust voor de dood heeft gekozen kunnen ze gewoonweg niet verwerken. Ze proberen hun oude leven weer op te pakken maar het lukt niet. De brieven met de opdrachten dwingen hen om hun levens een kritisch onder de loep te nemen. Gaan ze op de oude voet verder of zullen ze ingrijpende beslissingen gaan nemen?

De Amerikaanse schrijfster Ann Brashares heeft een hele serie jeugdboeken rondom de vier vriendinnen geschreven waarvan er een aantal zijn verfilmd. Dit boek is voor volwassen maar hetzelfde boek is, met een andere kaft, ook uitgebracht in de jeugdreeks en is geschikt voor vijftien jaar en ouder. Het boek is luchtig geschreven in chicklit-stijl. Het leest lekker weg. Het thema is uiteraard vriendschap maar ook rouwverwerking en zelfontplooiing. De meiden zijn nu bijna dertig en het wordt tijd om uit te vogelen wat ze nu eigenlijk willen met hun leven. Dit is heel aardig uitgewerkt maar verwacht geen diepgang of een enorm geloofwaardig verhaal. Dat hoeft ook niet bij dit soort boeken.

Vriendinnen boven alles is een verhaal met een lach en een traan. Gewoon lekker lezen met de prettige verwachting dat alles uiteindelijk meer dan goed zal komen.

ISBN 9789032513085 | Paperback | 397 pagina’s| De Kern | april 2012
Vertaald door Aimee Warmerdam

© Annemarie, 4 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER