Boekenarchief B

Jet Berkhout

De thuishulp
Jet Berkhout


Tweeënvijftig verhalen, stuk voor stuk een vrijwel afgerond geheel, op een enkele uitzondering na. Een deel er van is al gepubliceerd in het NRC als columns. Literaire miniaturen heten ze op de achterflap, dat klinkt veel
leuker natuurlijk!
Jet Berkhout, de schrijfster, heeft Nederlands gestudeerd, had een baan als redacteur, maar staat onverwacht op straat. Wat nu? Er moet wel brood op de plank!

'Mijn vader zei altijd dat hij liever asperges zou steken dan werkeloos thuis zitten.'

En zo besluit Jet om bij de thuiszorg te gaan werken, twee maanden misschien, dan heeft ze vast wel een andere baan. Maar een jaar later maakt ze nog steeds schoon bij vooral bejaarde mensen in Amsterdam.
Voor zover het nog niet bekend was: het is niet alleen poetsen geblazen, vaak is de thuishulp de enige persoon die mensen dagenlang zien, er moet ook gepraat worden. Jet doet wat ze moet doen, en als duidelijk is dat de cliënt meer behoefte heeft aan een goed gesprek dan aan een schone keuken,
dan heeft ze daar geen problemen mee.
Ze beschikt over een groot inlevingsvermogen, waardoor ze in staat is om haar cliënten in hun waarde te laten. Ook die ene man die haar vanuit zijn rolstoel bespiedt wanneer ze die ene onderbroek week in, week uit staat te strijken. Of die hoogbejaarde mevrouw die een relatie heeft met de buurman.
Stuk voor stuk prachtige schetsjes van gewone mensen. Haar taal is kort maar krachtig, ze gebruikt geen grote woorden, maar komt meteen ter zake. Ook als ze beeldspraak gebruikt:

'De herfst van meneer en mevrouw Kraan is als een Indian Summer. Windstil, met laaghangend zonlicht aan een knisperende hemel. De bladeren van de bloemen zijn niet meer zo buigzaam als in de lente, maar hun kleur is mooier dan ooit. Uit niets blijkt dat er ooit winter komt. Ik hoop, dat, als hij toch komt, hij zal intreden met een plotselinge, strenge vorst.'

Mooi gezegd toch!
Tussen de bedrijven door stipt ze ook nog even aan waar de thuishulp in de maatschappij staat. Als ze met een paar ex-collega's iets gaat drinken, durft ze er niet voor uit te komen wat haar bezigheden zijn. Zelf weet ze hoe belangrijk haar aanwezigheid bij haar cliënten is, maar de status van thuishulp is erg laag. Misschien dat een boek als dit daar verandering in kan brengen.
Met stukjes als dit, vol humor en mededogen, gluurt de lezer binnen in de huizen van gewone mensen, en hoopt dat als hij/zij zelf ooit een huishoudelijke hulp nodig heeft, het iemand zal zijn als Jet.


ISBN 9789057592195 Paperback 174 pagina's | Uitgeverij Podium B.V. | oktober 2009

Marjo, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER