Noahs keuze
Linda Beukeboom
Een ontroerende LHBTIQ+ roman over het verwerken van verlies en het luisteren naar de keuze van het hart.
Deze onschuldige bovenstaande zin is op de achterkant van het boek te lezen. Het lijkt om een verhaal te gaan waarin iemand een keus moet gaan maken, luisteren naar zichzelf of niet? Ook bij het lezen van de rest van de flaptekst vermoed je dat iemand worstelt met zijn geaardheid. Dat is in in dit boek gedeeltelijk ook zo, maar het hoofdthema is heel wat anders dan een ontroerende roman over het verwerken van verlies namelijk seksueel misbruik.
Het verhaal begint bij de crematie van Marijke, die als pedagoog in zijn leven was gekomen. Zij was de enige persoon waarmee Noah bevriend was geweest. Noah is diepbedroefd, hoe moet hij nu verder? Er komt een man op hem afgestapt, die zich als zijnde Sietse van Driel voorstelt. Ook hij was goed bevriend met Marijke, misschien kunnen ze eens afspreken om met elkaar over Marijke te praten? Noah stemt in en daarmee begint de hel die acht jaar zal duren.
Van Driel blijkt namelijk veel over Noah te weten en palmt de jongen helemaal in. Noah zelf is erg op zoek naar wie en wat hij eigenlijk is en vindt daardoor aan een kant de aandacht van Sietse fijn maar toch is hij ook bang voor hem. Sietse is erg overheersend en claimt de jongen. De ontmoetingen gaan jaren door. Sietse kleineert Noah maar weet aldoor ook de juiste woorden te vinden waardoor Noah, eenzaam als hij is, toch met Sietse blijft omgaan. Maar de 'vriendschap' gaat van kwaad naar erger tot de dag dat het helemaal uit de hand loopt. Vanaf die dag heeft Noah een slot op zijn gevoelens.
We lezen hoe Noah probeert om te gaan met met wat er gebeurd is. Hij weet nu helemaal niet meer wie of wat hij is. Net als voor de actie van Van Driel weet hij nog steeds niet of hij wel of niet homoseksueel is. Hij wil geen homoseksueel zijn maar voelt zich ook niet aangetrokken tot vrouwen. Hij stort zich op zijn studie, maar van binnen blijft die bange jongen aanwezig. Hij kan zich niet uiten, schaamt zich, is wanhopig maar ook vastberaden zich niet klein te laten krijgen. Hij gaat samenwonen met Annelies, maar ook dat gaat niet goed omdat Noah geblokkeerd is. Pas als Annelies hem wegstuurt en hij de juiste personen ontmoet, ontdooit Noah en begint hij de afschuwelijke gebeurtenissen rond Sietse te verwerken. Hij leert dat sommige mensen wél te vertrouwen zijn.
Het is altijd goed als een taboeonderwerp besproken wordt en het is dan ook moeilijk om commentaar te leveren op een dergelijk boek. Maar juist bij zo'n heikel onderwerp moet het inhoudelijk wel goed geschreven zijn. Het verhaal rammelt een beetje.
Je leest wel over de angst van Noah maar het blijft bij woorden, de echte diepe angst die Sietse van Driel bij Noah oproept 'voel' je niet. De ontreddering is er wel maar wat voor enorme impact dergelijke handelingen op Noah gehad moeten hebben, 'ervaar' je niet. Het blijft bij een soort observatie in plaats van de échte gebeurtenissen. Linda Beukenboom probeert het wel en toont ook respect voor Noah, ze komt ook een heel eind in haar benadering maar het lukt haar niet om tot de wérkelijke essentie door te dringen van de vreselijke gevolgen die Noah gevoeld moet hebben. Ook zijn er soms te grote overgangen van de ene naar de andere situatie waardoor er een disbalans in het verhaal ontstaat.
Het eind is verder een beetje té makkelijk. Zeker voor zo'n getraumatiseerde jongen als Noah is het moeilijk te aanvaarden dat hij ineens bepaalde dingen ondergaat. Dat heeft een veel langere tijd nodig. Nogmaals het is goed dat een dergelijk onderwerp besproken wordt maar er hadden meer bijgeschaafd moeten worden om het verhaal waarachtig te maken.
In mijn ogen zou ook in de flaptekst iets duidelijker aangeven moeten worden dat het om dit traumatische onderwerp gaat, daar is nu geen sprake van.
ISBN 9789464933215 | Paperback | 193 pagina's | Ellessy | 21 februari 2024
© Dettie, 24 maart 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER