Boekenarchief B

Gie Bogaert

http://www.giebogaert.be

 

Opklaringen

 

Ik kende de schrijver niet... dat gaat zeker veranderen.
Dit boek 'opklaringen' is een psychologische roman in een mooie, bijna poëtische taal. Het gaat over een vader, Rob, die jarenlang geen echt contact met zijn dochter had, en nu met haar op reis gaat, twee weken lang.
Zij is bezig met promotieonderzoek, en hij is ontzettend trots op haar, maar vanwege hun verleden durft hij nauwelijks iets te zeggen. Als hij durft te zeggen dat hij zich kan voorstellen dat het erg belangrijk voor haar moet zijn dat ze nu een promotieplaats heeft gekregen op de universiteit, snauwt ze hem haast af: "Is dat zo, Rob? Kun jij je dat voorstellen?"
Hij en zijn vrouw hebben jaren geleden een auto-ongeluk gehad, waarbij zijn vrouw omgekomen is, en hij zelf lange tijd heeft moeten herstellen. In die tijd was hun enige dochter bij familie in huis. Toen Rob weer thuis kwam en zijn dochter in huis nam, bleek hij er niet tegen op gewassen, en ze moest weer weg.
De korte bezoekjes en logeerpartijtjes waren nooit een succes, en Rob weet dat hij voorzichtig te werk moet gaan. Het boek is het verhaal van de reis, van de voorzichtige pogingen van vader -en ook dochter- om tot elkaar te komen, en het is het verhaal van Janne, de gestorven moeder.


"De kunst van het evenwicht bewaren ligt niet in het bewaren ervan, maar in het herstellen van het wankelen"


"En steeds opnieuw moeten we er van worden overtuigd dat troost - de warme lafenis van de zachte huid van een vrouwenhand, de verademing van een onverwacht intieme conversatie in een overvolle tram, de bijstand van iemand die laat verstaan dat troost bieden per definitie betekent dat je bereid bent de droefheid om iets dat onmogelijk is of is kwijtgeraakt te laten bestaan in plaats van te proberen ze te sublimeren, dat je verdriet en weemoed in al hun varianten toestaat en erkent - uiteindelijk en ultiem altijd de meest onbaatzuchtige en deemoedige vorm van liefde is."

 

Paperback | Uitgeverij Podium B.V. | 2006 ISBN: 9057591200

© Marjo, maart 2007

Reageren? Klik hier!