Boekenarchief B

Lisa Ballantyne

http://www.lisaballantyne.com

 

altGenade
Lisa Ballantyne


Margaret, 35 jaar oud, weet wel dat er iets was in haar verleden. Iets geheimzinnigs, iets dat ze verdrongen heeft. Haar ouders spraken er niet over, en haar moeder is nu overleden. Margaret is docente op een middelbare school en getrouwd met Ben. Samen hebben ze twee kinderen. Ze is gelukkig. Behalve dan dat gat in haar verleden, dat op de achtergrond aanwezig is.


Op een drukke winteravond, als ze op weg is naar huis, waar haar echtgenoot vast al bezig is met het eten, raakt ze betrokken bij een kettingbotsing. Op het moment dat ze begint te accepteren dat ze niet kan ontsnappen uit de auto, en dat ze levend zal verbranden, verschijnt er een bleek en ernstig misvormd gezicht voor het autoraam. De man trekt haar door het raam naar buiten en redt haar. Vrijwel ongedeerd komt ze er van af, maar de man belandt zwaargewond in het ziekenhuis.
Deze akelige gebeurtenis triggert iets in haar. Ze wil het niet toegeven, maar ze is een instorting nabij. Waarom wil ze nu ineens zo dringend weten wat er met haar gebeurd is? Waarom zoekt ze nu, na al die jaren, die doos vol krantenknipsels op, die op de zolder van het ouderlijk huis ligt?
Waarom voelt ze dat ze naar het ziekenhuis moet, waarom wil ze de man die haar redde en die nu in coma ligt zo graag zien?


De lezer heeft daar wel een vermoeden van, want deze verhaallijn wordt afgewisseld met flashbacks over wat er in haar jeugd gebeurd is. Ze is ontvoerd toen ze zeven jaar was, door haar biologische vader. Maar het was niet voor niets dat haar moeder ieder contact met hem verbroken had. George werd - op zijn zachtst gezegd - niet gezien als de ideale echtgenoot, laat staan vaderfiguur.
En dan is daar nog Angus Campbell, de journalist die zo zijn best doet om door te breken. Hij is een dominante, zwaar gelovige man, die de vrouw ondergeschikt acht. Al die aandacht voor deze man zou in een thriller overbodig zijn, maar het verhaal, hoewel zeker spannend, is geen thriller. En al had het verhaal dan nog wel zonder deze Angus gekund, ik begrijp wel waarom hij er in verwerkt is.


De lezer weet door de afwisseling van de verhaallijnen vrijwel vanaf het begin hoe het verhaal in elkaar zit. Het is geen whodunnit, geen whydunnit. Het is een verhaal over misbruik en mishandeling, vooral binnen zwakke milieus. Een verhaal over vooroordelen, en veroordelen.
Maar vooral ook het verhaal van de liefde van een vader, die door ongelukkige omstandigheden niet op waarde geschat wordt.
Het boek leest heel gemakkelijk. Lisa Ballantyne wekt haar personages tot leven, waardoor vooral George als slachtoffer sympathie wekt bij de lezer.

ISBN 9789022962312| paperback| 472 pagina's | Uitgeverij Bruna|  september 2015
Vertaald uit het Engels door Aldert Geerlings

© Marjo, 5 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER