Boekenarchief B

Martin Brester

Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt!


Flaptekst:
'Waarom ben jij eigenlijk nog steeds single?' Vrienden en familie van Maurits begrijpen er niets van. Zo'n leuke jongen moet toch iedereen kunnen krijgen? Hij heeft een goede baan, een mooi appartement en een groot hart, klaar voor de liefde.

Maar de liefde houdt zich schuil. En wanneer de dagen worden gevuld met lust en vrijblijvendheid, is er voor een drukke dertiger geen houvast meer. Als dan ook nog een oude vriendschap scheuren vertoont en Ware Liefde een illusie lijkt, slaat het dertigersdilemma bij Maurits onverbiddelijk toe. In paniek stort hij zich op internet-daten. Er gaat een wereld voor hem open. Een wanhopige wereld die bestaat uit verleiding, seks en oppervlakkig contact.
Hoi, leuk dat je mijn profiel bekijkt! is een tragikomische roman over vriendschap, onvoorwaardelijke liefde en de kunst van het loslaten. En vasthouden.

----

De flaptekst en het uiterlijk van het boek doen geen eer aan de inhoud. Als je de flaptekst mocht geloven dan is het een boek oppervlakkig verhaal over internetdaten. Maar ja, zo'n tekst zal wel goed verkopen.

 

Het verhaal gaat over Maurits, bijgenaamd Muis, die denkt de liefde van zijn leven te hebben gevonden in Alexandra. Hij is stapelgek op haar. Hij kent haar net twee weken als zij voorstelt een reis naar daar 'waar het dan zomer zou zijn' te gaan maken. Niet Spanje of Italië maar ver weg. Het wordt Zuid-Amerika, de reis wordt geboekt en een paar maanden later is het zo ver. Maar in Buenos Aires laat ze hem zitten voor iemand anders die ze tijdens de vliegreis heeft ontmoet. Maurits slaat, in reactie daarop, helemaal los in Buenos Aires maar eenmaal weer thuis is hij wel ziek van het feit dat het over is met Alex en deze klap werkt lang door.

 

Maar ja, het leven gaat door. Gelukkig heeft hij goede vrienden die hij regelmatig ziet. Coen is gelukkig getrouwd, Igor is de eeuwige vrijgezel die geniet van zijn veroveringen, en Daan is de jeugdvriend waar Maurits eigenlijk het beste mee kan opschieten. Helaas komt aan de vriendschap een eind door een ongelukkige opmerking van Daan. Dat gebeurt vier jaar na de breuk met Alex, Maurits heeft na haar geen vriendin meer gehad. (Geen dagen gevuld met lust en vrijblijvendheid zoals de flaptekst meldt) Hij geniet eigenlijk wel van zijn leventje, hij vindt het best zo en ergert zich aan de goedbedoelde opmerkingen van zijn vrienden.

 


"Waarom zit iedereen zich toch de hele dag met min liefdesleven te bemoeien? Alsof mijn geluk aleen maar afhangt van het hebben van een relatie. Dringt het nou nooit tot jullie door dat ik tevreden ben met mijn leven? Met mijn huis, met het feit dat het goed gaat met mijn eigen bedrijfje en dat ik af en toe een borrel met jullie kan drinken?"


Igor, vertelt over internetdaten, wat voor succes dat is, hoewel het Igor vooral om de seks te doen is.  Maurits heeft zo zijn bedenkingen en na lang aarzelen, hij is toch wel nieuwsgierig, schrijft hij zich in. (niet 'in paniek' zoals op de flaptekst staat) Er volgen enkele afspraken. En ja, er komen een paar stevige vrijpartijen in het boek voor maar ik vind ze niet zo platvloers als in andere debuutromans.

 

Eigenlijk gaat het boek meer over omgang met mensen. Hoe oppervlakkig bepaalde zaken kunnen zijn zowel op het werk als in privé-ontmoetingen. Maurits wil  gesprekken die dieper gaan, met oprechte belangstelling voor elkaar zonder dikdoenerij en irritante gebaartjes of maniertjes. Hij heeft het moeilijk met het afscheid nemen van Alex, zij was alles ondanks enkele irritaties.Het boek was voor mij, die wéér een boek vol oppervlakkig gebabbel verwachtte, een aangename verrassing in zijn soort, prettig geschreven en niet zo érg vrouwonvriendelijk als de laatste tijd de trend is bij de debutanten. Hoewel Igor een vrouw voornamelijk wel als stoeipoes ziet en Maurits ook niet vies van seks is, lijkt Maurits toch meer de man die verder zoekt en kijkt dan de buitenkant. Maurits toont zich een mens met al zijn sterke en zwakke kanten. Ook valt er regelmatig te lachen om de soms idiote situaties.
Een van de betere debuten die ik, in vergelijking met de andere debuten van dit jaar, gelezen heb.

 

ISBN 9789045800820 Paperback, 189 pagina's, uitgeverij Mouria, april 2009

© Dettie, juli 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier