Boekenarchief B

Louis de Bernières

Belangrijke werken:

De oorlog van Don Emanuels edele delen
The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman
Kapitein Corelli's mandoline
Thema's
Veel van Bernières verhalen hebben een exotische achtergrond en zijn bekend om hun ontroerend krachtige personages. Zijn eerste werken concentreerden zich vooral op landen in Latijns-Amerika, maar het boek "Kapitein Corelli's mandoline" waarmee Bernières doorbrak als succesvol schrijver, speelt zich echter af in Griekenland in oorlogstijd.
Bernières heeft een voorkeur voor extremiteiten in emoties en vooral dit boek is bekend om zijn ongewone combinatie van zonderlinge charme en bloedig geweld.
Opleiding en achtergrond
De Bernières studeerde aan de Manchester University, later ging hij in het leger maar vond dit een vervelende ervaring. Hij reisde door Zuid-Amerika. Deze reizen vormden een inspratiebron voor veel van zijn eerste werken. In Zuid Amerika werkte hij als leraar en cowboy. Weer in Engeland vond hij werk als mecanicien, tuinman en tuinarchitect.
Literaire invloeden
Hij gaf toe dat hij beïnvloed was door Gabriel Garcia Marquez, en beschreef zichzelf als een "Marquez parasiet".
Plaats in de literaire wereld
Het nam een paar jaar in beslag voordat Kapitein Corelli's mandoline (voor het eerst gepubliceerd in 1994) een besteller werd. Het succes en de film naar dit boek gemaakt, bracht Bernières internationale roem en veroorzaakte hernieuwde belangstelling voor zijn eerdere werken.
Sommige critici plaatsten zijn werk onder de noemer "schrijvers die fantasie met het gewone dagelijkse leven weten te mixen." (daaronder vallen ook Ben Okri, Marquez en Isabelle Allende)
Wat anderen over hem zeiden
"Hij is een allegaartje, een agressieve golfer, een Wimbledon kosmopoliet, een grappenmakende tragicus. Hij praat over zichzelf met ironie en schrijft afwisselend met wreedheid en sentimentaliteit."

Dettie