Boekenarchief B

De zee


Over de Ierse schrijver Banville leerde ik meer door naar schrijversportretten van Zeeman te kijken. Dat was ergens in de negentiger jaren vorige eeuw. Het duurde toch nog een aantal jaren geloof ik voordat ik een boek van hem uit de bib opdook. Titels heb ik even niet paraat. Ik heb nog een historische roman van hem op de plank staan. Dit was in ieder geval zijn derde boek dat ik van hem las. Ik las erover in de aanloop naar de Booker-Man price. Het verhaal intrigeerde me. Daarna won Banville ook deze prijs. Niet naar aanleiding van die prijs ben ik het gaan lezen, maar omdat ik Banville al van twee boeken kende, wist dat zijn verhalen dieper groeven dan het gebruikelijke en dat dus het verhaal in de notendop al boeide.
Ik heb het daarna meteen in de boekhandel gekocht. Het is niet tegengevallen, verre van, ik vind het zelf een zeer goed boek.


Het verhaal gaat over een man die herinneringen ophaalt aan zijn jeugd, aan het leven met zijn vrouw en ook haar dood aan de ziekte met de grote K. Als kind maakte hij kennis met een familie Grace, voor de moeder en de jongste dochter heeft hij een haast obsessieve fascinatie.
Banville schildert deze mensen met een meesterlijke pen. Hij weet als ging ander een sfeer neer te zetten, daarbij speelt in dit verhaal de zee een symbolische en letterlijke rol. Het gaat om mijmeringen over het verleden en hoe die doorwerken in het heden, zoals de relatie met zijn enige dochter.
De hoofdfiguur een kunstcriticus die bezig is aan een belangrijk boek dat maar niet wil vlotten, omdat die schimmen van vroeger hem blijven achtervolgen. Knap aan dit boek vind ik hoe Banville laat zien hoe mensen van elkaar verschillen en hoe dit kan leiden tot complexe situaties waar de communicatie droogt valt. De scenes waarbij de aftakeling van zijn vrouw centraal staat kruipen onder de huid.
Een heerlijk boek dat je aan het denken zet en in de ban houdt.

Uitgever Atlas ISBN 9045013754 Bindwijze Paperback Verschijningsdatum maart 2006 Aantal pagina's 223


© rotor. mei 2006

Lees de discussie over dit boek op het forum en/of reageer, klik HIER!