Boekenarchief B

Dochters van Europa
een familiegeschiedenis


Bijna vierhonderd pagina’s lang vertelt Anne Baaths het verhaal van haar familie. Gelukkig ontdekte ik voorin dat er achterin een stamboom staat en een epiloog. Dat is handig gebleken bij het lezen, want er komen nogal wat namen voor in een verhaal dat begint in 1871 en stopt op het moment dat Europa één lijkt te worden door de Euro in te voeren.
Behalve een reis door de tijd is het ook een reis door Europa.


Amalia Tichkevitsch is de betovergrootmoeder, ze is gravin, en onderworpen aan de zeden en gewoonten van de adel. Maar ze is een eigenzinnig meisje, en ze wil niet trouwen met de man die haar vader heeft gekozen. Ze loopt weg met haar geliefde, Nicolai, en gaat wonen in een dorpje dat nu in Polen ligt. Hun dochter trouwt met een Duitser. Het levensverhaal van hun dochter Maria vormt het eerste deel van het boek. Later volgen de verhalen van Johanna, Jacqueline en Anne, die ons via Duitsland naar België voeren. Naar nu.
De verhalen vormen ook de geschiedenis van Europa: de Russische revolutie, de tweede wereldoorlog, en daarna de verschillende verbonden tussen landen, de vorming van het Europa dat we nu kennen. Anne Baaths geeft aan het begin van een hoofdstuk steeds even in het kort de stand van zaken aan. Heel prettig.
Toch begint de aandacht wat te verflauwen op het moment dat we in de hedendaagse geschiedenis komen. Ik denk dat het komt omdat ze een verhaal vertelt dat op de vlakte blijft. Het zijn meer feiten waarom heen een verhaal gemaakt is - dat overigens deels ook fictief is. De personages komen niet tot leven. Dat is niet erg als de manier van leven en de achtergrond totaal anders is dan die van de lezer, maar zo gauw we in de moderne tijd komen gaat het wel een beetje vervelen.
In het laatste deel wordt het verhaal persoonlijker, niet gek natuurlijk als je bedenkt dat dit deel grotendeels autobiografisch getint is. Maar is het niet consistent meer met de eerste delen. Ik begrijp dat ze ook dit verhaal wilde vertellen, maar misschien had ze dat beter een andere keer gedaan? Maar om met een positieve noot te eindigen: het verhaal van haar voormoeders is heel interessant!


Isbn 978 90 6306 589 8 Paperback 387 pagina's | Davidsfonds | maart 2009

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER