Boekenarchief T-U-V

Lucie Th. Vermij

Op de levensvreugd
Japanse schonen als bron van stilte en rust
Lucie Th. Vermij


Om uit de hectiek van haar dagelijkse drukke werkzaamheden te ontsnappen begon Lucy T. Vermij in haar vrije tijd prenten van ontspannen Japanse vrouwen na te tekenen en te bewerken.
Het resultaat is dit kleine, elegante cadeauboekje geworden.


Op elke linkerpagina pagina staat een korte tekst of uitspraak van dichters of denkers die zoals Lucie Th. vermij vermeldt een verlangen naar stilte en rust uitstralen. Op de rechterpagina staat een Japans aandoende ingekleurde prent.


'Ik heb me laten inspireren door houtsnedes van Japanse kunstenaars als Kitagawa Utamaro, Tsukioka Yoshitoshi en Kikugawa Eizan.' schrijft Lucie Th. Vermij


Dat blijken allemaal kunstenaars die verfijnde Japanse prenten leverden. Lucie Th. Vermij heeft echter krachtiger kleuren gebruikt, waardoor het geheel meer eigentijds aandoet, zonder de verstilde essentie van de Japanse prenten te verliezen. (zie ook het inkijkexemplaar)


Achterin het boekje met twintig spreuken en prenten staat voor zover mogelijk was een bronvermelding over de herkomst van de oorspronkelijke tekening en waar de spreuken uit geciteerd zijn.


Een mooi verzorgd boekje met name voor de liefhebber van stilte èn Japanse kunst.


Lucie Th. Vermij
werkt in de journalistiek. In haar vrije tijd beweegt zij zich graag in werelden zonder woorden, in die van beeldende kunst, muziek, parken en Byzantijnse kerken.


ISBN 9789021143613 Hardcover 48 pagina's, Uitgeverij Meinema juni 2014

© Dettie, 1 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER