Boekenarchief T-U-V

Anne Tyler

Een rooie aan de kant van de weg
Anne Tyler


De vierenveertigjarige Micah heeft zo zijn dagelijkse gewoontes. Elke dag rent hij zijn vaste route, gaat daarna douchen, gebruikt zijn ontbijt, kijkt welke taak hij in huis die dag moet doen (elke dag heeft zijn eigen klus) en maakt dat schoon, en gaat vervolgens op pad, naar zijn cliënten die een of ander computerprobleem hebben. 's avonds kookt hij een gezond maaltje en tegen tien uur gaat het licht uit.  Hij stelt zichzelf voor kleine uitdagingen door bijvoorbeeld alleen Frans te spreken als hij kookt.


Zijn vriendin Cass komt af en toe naar hem toe en de andere keer is hij bij haar. Hij heeft zijn eigen IT bedrijfje want hij werkt liever alleen dan voor een baas, ook al verdient hij dan stukken minder.
Dit is het leven van Micah en het bevalt hem wel. Hij heeft het goed.


Maar dan belt Cass hem, ze wordt waarschijnlijk uit haar appartement gezet vanwege haar kat. Het is verboden huisdieren te houden. Micah vindt het waardeloos voor haar. Niet lang daarna verschijn ook nog Brink, een jongen die beweert dat Micah zijn vader is.
Het wordt nog gekker want even later deelt Cass hem mee dat ze beter uit elkaar kunnen gaan...


De in zichzelf gekeerde Micah is stomverbaasd. Hij weet nauwelijks hoe hij met deze twee zaken om moet gaan. Hij snapt het niet, waarom wil ze stoppen? Het ging toch goed tussen hun? En waarom zoekt Brink uitgerekend hém op, terwijl hij eigenlijk wel weet dat Micah niet zijn vader is.


Er ontvouwt zich een innemend verhaal over een man die zich in feite overal het buitenbeentje voelt. Hij snapt mensen en hun reacties vaak niet. Hij is diep in zijn hart een beetje trots op zijn strakke huishoudelijke ritme, ook al weet hij dat zijn familie daar liefhebbend de draak mee steekt. Hij is vriendelijk tegen iedereen maar het zal nooit echt tot intieme gesprekken komen. Daarvoor toont hij net teveel afstand. Hij hoort alles maar vergeet ook vaak weer net zo hard wat er tegen hem gezegd is. Hij reageert impulsief en afstandelijk en bedenkt daarna dat hij mogelijk anders had kunnen doen. Zijn milde humor is vermakelijk.


Dankzij Brink ontmoet hij zijn oude geliefde Lorna weer, die hem een spiegel voorhoudt. Het is allemaal niet erg, Micah is geen bullebak, geen vervelende vent, geen bedrieger, integendeel, hij is aardig maar toch wel een beetje vreemd waardoor dingen op afstand blijven. Lorna opent hem toch in zekere zin de ogen. Hij weet nu wat hem te doen staat wat betreft Cass.


Anne Tyler weet deze man op een sympathieke manier vorm te geven waardoor je Micahs gedachtegang kunt volgen en hem neemt zoals hij is. In feite is het boek een klein eilandje van rust. Het is een verhaal uit het leven van een doorsnee man met net dat kleine beetje extra wat hem interessant maakt.
Fijn boek.


ISBN 9789044644753 | Hardcover | 206 pagina's | Uitgeverij  Prometheus | juni 2020

© Dettie, 5 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER