Boekenarchief T-U-V

Peter De Voecht

altSlachtvlinders
Peter De Voecht


Hoe begin je te vertellen over een boek als dit...  Praktische informatie, dat is het makkelijkste.
Het boek bestaat uit drie delen. Eh, of niet? Is deel drie wel echt een derde deel? Er zijn twee hoofdstukken die allebei ‘x’ heten. Maar de ene ‘x’ staat op een volledig lege pagina, en de andere ‘x’ zoals meestal boven de tekst.


Ook al gaat dit over het einde van het boek, het geeft wel meteen de teneur aan: het hele boek is een puzzel. Je komt er wel uit, maar dat vergt enige inspanning, en zorgvuldig lezen.
Want wat is de relatie tussen de twee hoofdpersonen? Of moet ik zeggen: wat is de verhouding tussen de hoofdstukken die over die twee mannen gaan?


De ene persoon is de schrijver Döppeler. Hij heeft een vrouw van wie hij veel houdt, maar heeft desondanks ook een maîtresse. Hij is een succesvol schrijver maar zit nu met een writer's block. 
De andere man is E. die na het bericht dat zijn zus gedoemd is te sterven zichzelf volledig kwijt is. Hij bezoekt haar dagelijks in het ziekenhuis. Met een vriend, Dennis, gaat hij daarna op stap, en sluit aan bij een groepje dat amok zaait in de haven. Daar komt veel geweld bij te pas.

Tenminste, zo lijken de twee verhaallijnen die elkaar om en om  opvolgen - met duidelijk verschillende aanhef - in elkaar te zitten. Maar het vertelperspectief wisselt, als ook de stijl van vertellen. Wie is er eigenlijk aan het woord? En dan de herhalingen: steeds gebeuren er dezelfde dingen. En wat is de rol van dat papiertje dat in beide verhalen voorkomt?
De omslag is dan ook betekenisvol: het is een vlinder die verborgen lijkt in een Rorschachtest: wat zien we? Een vlek, of een vlinder?
Het is illustratief voor het verhaal: wat lezen we? Twee verhalen? Eén enkel verhaal?
En wat is dan de betekenis er van? Wat is echt?


Het zal duidelijk zijn: erg toegankelijk is dit boek niet. Bij een tweede lezing  - of derde - zullen er dingen op hun plek vallen, maar het geheel zal nooit duidelijk worden. Als bij de Rorschach-vlek zijn er diverse interpretaties mogelijk. De keuze zal waarschijnlijk niet erg positief zijn. Het is behalve een multi-interpretabele roman, ook een donkere roman, weinig hoopgevend.

ISBN 9789062658718 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | november 2015

© Marjo, 13 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER