Boekenarchief T-U-V

Aleid Truijens

literatuurGeen nacht zonder


Aleid Truijens is bekend als columniste (Volkskrant). Je kan dat aan haar boek "geen nacht zonder" , haar literaire debuut, wel merken. Enkele hoofdstukken hebben dan ook in de Volkskrant gestaan.
Het is het aangrijpende verhaal van het jongetje Tom dat op zijn vierde jaar ziek wordt. Leukemie. Nergens staat dat Truijens zelf geconfronteerd is geweest met zoiets vreselijks, maar ze heeft het erg invoelend neergezet.
Vanuit de moeder wordt in korte hoofdstukken steeds een aspect van alles rondom de ziekte verteld: over de knuffel die altijd meegaat, over de oudere zus die onbedoeld toch wel aandacht te kort komt, over de reacties van vrienden, bekenden en vreemden. Over de kansen en de prognose, over troost, over het egoïsme van de ouders.
Als het oordeel is geveld, en ze nog niet weten wat hen te wachten staat, lezen we Toms eigen reactie:


Ga ik dood?" vroeg Tom verbaasd, aan het eind van die eindeloos durende dag. Niet dat hij wist wat dat was, dood. Katten gingen dood. Boeven in films. Heel erg oude opa's. In sprookjesboeken ging ook wel eens een kind dood, en dan huilden de ouders, droef en verslagen. Net als wij. Ik pakte hem vast en liet hem meteen weer los. Jezus, daar zat alweer een blauwe plek. Nee, je gaat niet dood, Tom. Nee hoor."

Op de achterflap staat deze tekst, uit een van de hoofdstukken.

'Linde met haar grappige hoedjes, Joram de virtuoos op de Nintendo, Mahmet de gore-moppentapper, Kevin de bedplasser - zij tuimelden uit de statistiek. Ze verheugden zich op Sinterklaas, ze maakten kerstkaarten met de knutseljuf ze leerden over de nieuwe Balkanstaten, het meewerkend voorwerp over herkauwers en carnivoren, hectoliters en decimeters - nuttige kennis. Ze kregen pianoles en een eigen computer.
En toen gingen ze dood.'

Ik vind het een prachtig, indrukwekkend verslag. Heel herkenbaar ook in de gewone dingen van het leven.


Uitgever Cossee, Uitgeverij ISBN 9059360559 Verschijningsdatum 10/2004 Bindwijze Gebonden Aantal pagina's 144 blz.

© Marjo, 13 mei 2015

Lees de reacties op het forum, klik HIER