Boekenarchief T-U-V

Sandy Taylor

https://www.facebook.com/SandyTaylorAuthor

 

altJij, ik en de zee
Sandy Taylor


Het eerste deel van een trilogie speelt zich af in Brighton in de jaren zestig. Brighton was ook in die tijd al een bekende badplaats, ideaal gezien de ligging aan de zuidkust van Engeland.
Ten tijde van het verhaal had Brighton nog twee pieren, nu is er nog maar een over. Het stadje had toen al volop speelhallen, en strandwinkels, en bood in de zomer genoeg werkplaatsen, zoals nog steeds het geval is. Het warenhuis Woolworths had er in de jaren zestig twee vestigingen, die natuurlijk wel het hele jaar open waren.


In een van die winkels hebben Mary en Dottie werk gevonden. Zij zijn al jaren dikke vriendinnen, delen alles, al blijkt gedurende het verhaal dat hun vriendschap toch een tikkeltje scheef is. Dottie is de gever, Mary degene die neemt. Maar zij zijn al zo lang bevriend, weten alles van elkaar, en de vriendschap werkt nog steeds.


Nu zijn ze zeventien, en ze zijn allebei verliefd. Mary valt voor de flamboyante Elton, zanger van een band, die graag meisjes versiert, maar zich niet wil vastleggen. Dottie heeft een degelijker keuze gemaakt: zij is verliefd op Ralph, die in de ogen van Mary een saaie jongen is. Vaak trekken zij er met z’n vieren op uit, en de meisjes bespreken hun ervaringen, al houden ze ook wel dingen voor zichzelf. (die wij als lezer wel meekrijgen!)
Mary heeft een nogal wild karakter, onbesuisd, al weet ze wel wat ze wil: zij droomt van een carrière in Parijs: ze wil schilderen. Maar om daar te kunnen komen moet ze sparen. De bedachtzame Dottie daarentegen stelt zich bescheiden op, huisje boompje beestje is voor haar genoeg.


‘Wordt het niet saai om de hele tijd niks met Ralph te doen?’ vroeg Mary op een dag.
‘We doen wel iets. We praten met elkaar.’
‘Waarover dan?’
‘Ik weet niet. Nergens over.’
Mary rolde met haar ogen en lachte. ‘Jep, nu begrijp ik het helemaal.’
Maar ze snapte er niks van en begreep simpelweg niet wat ik voor Ralph voelde. Ik kon ook niet uitleggen hoe onze relatie zich ontwikkelde en hoe ik honderd procent zeker wist dat hij precies hetzelfde voor mij voelde.’


Des te meer is de lezer geschokt als zich een drama afspeelt in hun leven. Een enkele avond gooit het leven van de vriendinnen helemaal overhoop. Kan hun vriendschap dit aan?


Dottie vertelt het verhaal, terwijl er dagboeknotities van Mary tussen de hoofdstukken staan en er flashbacks zijn naar het begin van hun vriendschap.
Er is een mooie karaktertekening: Dottie lijkt misschien een saaie jongedame, maar haar gevoel voor humor is groot, ze komt met grappige observaties. Als lezer voel je mee met de arme Mary, die de speelbal is van haar grote liefde. Hoewel Elton dat misschien ook niet met opzet doet, hij is gewoon te jong. Maar de volwassenheid staat voor de deur, al hadden ze het liever nog wat uitgesteld, er valt niet aan te ontkomen.


Dit verhaal, dat tegen de achtergrond van de jaren zestig speelt, heeft een nostalgisch sfeertje en hapt daardoor lekker weg. We willen graag weten hoe het verder gaat met deze twee vrouwen.

‘The Girls from See Saw Lane’ (dit boek dus) is het eerst verschenen deel van de trilogie, ‘Counting Chimneys’ het tweede en ‘When We Danced at the End of the Pier’ hoewel zich dat eerder, namelijk in de jaren dertig afspeelt, het laatst verschenen deel.

ISBN 9789043528726 | Hardcover | 368 pagina's | Uitgeverij Kok | oktober 2017

© Marjo, 11 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER