Boekenarchief T-U-V

Thiery Thielemans

http://www.hotelmama.nl/thiery-thielemans

 

Hotel Mama
Thiery Thielemans


Op de kaft staat:
In Hotel Mama lees je herkenbare verhalen van een normaal gezin dat best bijzonder is. Een gezin dat er niet als vanzelfsprekend is gekomen maar een gezin dat geleerd heeft om van heel normale dingen in het leven iets heel bijzonders te maken. Iedere dag en elk moment.


Dankzij deze tekst had ik er zin in. Tieske een minkukeltje uit de Peel ging ook over een gezin met Tieske als middelpunt en dat was een heerlijk debuut. Ook andere autobiografische debuten over het familieleven bleken regelmatig een schot in de roos. Dus waarom zou dit boek dat niet zijn?


In dit boek, verdeeld in twee delen, vertelt Thiery Thielemans over haar leven.  In het eerste deel gaat het vooral over hoe haar leven veranderde toen zij op haar vijfentwintigste de deur van het benauwde leventje in in Haarlem achter zich dichttrok en introk bij een vriendin op een studentenkamer in Tilburg. Het huisje-boompje-beestje idee vloog haar naar de keel.


"Ik wilde gedag zeggen tegen al die quasi veiligheid en me onderdompelen in een leven vol avontuur, valkuilen, mannen, reizen en een heftig uitgaansleven dat vol nieuwe contacten zou moeten zijn."


Maar het liep anders. Via het toen (1999) nog niet zo bekende internetdaten ontmoet ze de man van haar leven met wie ze inmiddels al veertien jaar lief en leed deelt. Haar nieuwe liefde had een dochtertje van vier waar ze eveneens als een blok voor viel. Anderhalf jaar na haar vertrek uit Haarlem trok Thierry bij haar nieuwe lief en zijn dochtertje in huis. Het dochtertje vond ze een extra geschenk, Thiery had namelijk te horen gekregen dat zij zelf waarschijnlijk nooit kinderen zou krijgen. Toch krijgen ze tot hun grote geluk samen twee dochtertjes.
Niet alles is vrolijkheid en blijheid. Ze ervaren ook een grote financiële tegenslag en moeten leren roeien met de zeer karige financiële riemen die ze hebben maar ze rollen overal goed doorheen.  Dit is waar Thiery in korte verhalen in het eerste deel over vertelt.


In het tweede deel gaat het vooral over haar drie dochters die Puber Diva, Middelste Diva en Kleine Diva genoemd worden. De schoolperikelen, de verschillen in karakters, kortom over van alles wat een moeder zoal meemaakt in een gezellig, rommelig gezin wordt verteld . Het huis wordt consequent Hotel Mama genoemd.


Ondanks dat het boek lekker wegleest ben ik niet razend enthousiast. Het doet me een beetje denken aan de wekelijkse columns in damesbladen waarin enkele vrouwen over het wel en wee in hun gezin vertellen. Maar zo'n column lees je één keer per week en dat is ook genoeg. De volgende week is het dan weer leuk om weer een verhaal te lezen. Nu krijg je dergelijke verhalen achter elkaar voorgeschoteld en dat werkt niet helemaal.
Ondanks dat de gezinsperikelen niet vervelend om te lezen zijn mis ik in dit boek stijl, diepgang en vooral humor, de verhalen sprankelen niet. Voor familie en vrienden zal het erg leuk zijn, misschien ook voor mensen die graag over de gang van zaken in een gezin lezen. Maar voor mij zal er toch iets meer bij moeten dan dit.  Misschien ben ik té kritisch en heb ik teveel van dit soort boeken gelezen maar het boek verrast niet, blijft niet hangen. Jammer, want ik ben er van overtuigd dat het goed toeven is in Hotel Mama.


ISBN 9789491061325 Paperback 176 pagina's Kaft media september 2013

© Dettie, 20 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER