Boekenarchief T-U-V

Peter van Vlerken

De zwarte kersen van Maria
Peter van Vlerken


Deze roman is gebaseerd op het leven van Maria van der Pas, de verteller van dit verhaal. Zij is geboren op 29 november 1923, ze komt uit Stiphout, ofwel Stippent op zijn Brabants, en woont samen met haar twee broers op de boerderij van haar ouders. Op haar vijftiende gaat ze werken tegen kost en inwoning bij de pastoor en de baan bevalt haar goed. Ze weet dat ze niet moeders mooiste is, maar als er uiteindelijk toch een vrijer op de stoep staat bij de pastorie en de pastoor opmerkt 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit,' krijgt Maria de pest erin en vindt ze het werk bij de pastorie ineens een stuk minder leuk.


'Ik geloof dat ik op datzelfde moment besloot dat hij niet lang meer mijn pastoor zou zijn, en misschien besloot ik op dat moment ook dat ik voor onze Piet zou kiezen, al kon hij ook soms lompe opmerkingen maken over hoe ik eruit zag.
'Een bietje plagen,' noemde hij dat. [...]


Als hij stond te kletsen met Toontje van Nierop, of met Bertje Ander, de boeren op de boerderijen die links en rechts van ons land stonden, kon hij dingen zeggen als 'ons vrouw heeft 'ne flinke bos hout voor de deur,' of 'bij ons Maria staan er stevige weipalen onder de voerbak.'


Het stel gaat wonen op 't Broek, de boerderij van onze Piets ouders. Maria wordt niet geaccepteerd door haar schoonmoeder, ze is niet uit Mierle (Mierlo) maar uit Stippent, en dat zal schoonmoeder Maria haar leven lang onder de neus wrijven. De omgang tussen beiden zal nooit echt goed worden. Als het Maria allemaal even teveel wordt, trekt zij zich terug op het kleinste kamertje (het heuske)
Vader Thijs is een man van weinig woorden, veel meer dan ja..., ja..., komt er niet uit, maar àls hij eenmaal iets zegt dan neemt iedereen het gelijk aan. Maria is erg gesteld op deze stille man.


Onze Piet is in zijn hart geen boer, zijn kersenbongerd en zijn vuggelkes zijn zijn grote passies én geld... Onze Piet beknibbelt waar het maar kan. Aanvankelijk vindt Maria alles best. Ondanks dat onze Piet niet haar grote liefde is, is ze wel redelijk tevreden met haar bestaan. Tot haar grote verdriet blijft het huwelijk echter kinderloos, iets waar ze zich haar leven lang schuldig over voelt, want zou het daardoor komen dat onze Piet niet met hart en ziel op de boerderij werkte?


Maar toch, zo langzamerhand begint Maria meer een eigen stem te krijgen, ook omdat de tijden en de omgeving veranderen. Maria heeft goede ideeën die, als ze geld opbrengen, goedgekeurd worden door onze Piet. Zij is o.a. een van de eersten die een kersenkraampje aan de kant van de weg plaatst waar mensen kersen kunnen kopen. Dat brengt veel meer op dan op de veiling! Ook de verhouding tussen Maria en onze Piet verandert, soms worden er pittige woorden tegen elkaar gezegd, maar toch blijft het stel op hun manier elkaar waarderen. Ze zijn evengoed erg gek op elkaar.


Maria's leven is weinig enerverend, het loopt zoals het loopt. Zowel onze Piet als Maria doen wat ze moeten doen en ze proberen met hun tijd mee te gaan, met name Maria, hoewel de tractor nimmer de plaats van het paard zal innemen. Onze Piet is daar fel tegen. Maar juist die dagelijks belevenissen en kleine voorvalletjes maken het boek zo levensecht. Het is ook vreemd dat je, als je boek dichtslaat, een foto van een manlijke schrijver ziet, Maria had namelijk een heel eigen, vrouwelijke, stem.


De Brabantse woorden staan schuingedrukt, waardoor ik verwachtte dat zij achterin het boek verklaard werden, maar dat is niet het geval. Een heel enkele keer neigt de schrijver er ook naar om een beetje te uitgebreid enkele zaken of mensen te beschrijven, zoals de gasten op de bruiloft van onze Piet en Maria, maar je leert daardoor wel alle - voor Maria en Piet belangrijke - mensen kennen.


Al met al is het een heel prettig leesbare roman geworden met de nodige humor erin. Een boek dat je even meevoert naar voorbije tijden, zonder wifi, internet en social media en je langzaam naar een moderner leven leidt. Dingen komen en gaan.
Kortom, een mooi tijdsmonument.


Lees ook het artikel in het Eindhovens dagblad en bij Brabant Cultureel


ISBN 9789090327440 | Paperback | 178 pagina's | Uitgegeven in eigen beheer (maar het verdient wel een uitgever) | januari 2020
Het boek bestellen kan per e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . en is te koop bij Bruna in Mierlo, De Ganzenveer in Helmond en Van Piere in Eindhoven.

© Dettie, 29 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER