Boekenarchief T-U-V

Silvia Toebak

Een zomer met Kim Bokaviet
Silvia Toebak


Kim Bokaviet woont in een vrij sober ingericht appartementje op de eerste etage in de Marco Polostraat in De Baarsjes, Amsterdam Oud-West. Ze heeft geen vrienden en naast haar, plichtmatig uitgevoerde, werk bij het Bureau Gehandicaptenvoorzieningen in Amstelveen gebeurt er weinig spectaculairs in haar leven.
Haar menselijk contact bestaat voornamelijk uit gesprekjes met collega Saskia en af en toe gaat ze mee om Saskia's ouders te bezoeken. Ze kan prima opschieten met Hank, de vader van Saskia. Eten haalt ze bij de snackbar aan de overkant, koken kan ze niet.
In het weekend gaat ze naar de markt vlakbij haar huis of loopt ze een klein stukje verder naar het Mercatorplein en weer terug. Ook het nabij gelegen Rembrandtpark is in trek bij Kim. In feite komt ze nauwelijks haar buurtje uit. Soms doet ze om haar buren de indruk te geven dat ze bezoek heeft gehad, haar voordeur open en dicht. Het enige bijzondere wat ze doet is geveltuintjes jureren voor de prijs van 'de drie mooiste geveltuintjes van De Baarsjes'. Kortom, Kims leven kabbelt een beetje voort en Kim doet er weinig aan om daar verandering in te brengen.


De dag dat Kim een nieuwe buurvrouw krijgt is voor haar dan ook een belevenis. Buurvrouw Hélène is alles wat Kim niet is. Sprankelend, werelds, goed verzorgd. Bovendien heeft Hélène een vriend, Felix, en vanaf het moment dat Kim hem ziet weet ze dat hij dé man voor haar is. Dat zij zijn droomvrouw is heeft hij nu nog niet door maar ze zal er wel voor zorgen dat hij er achter komt!
Elke dag kijkt ze of de auto van Felix in de straat staat. Elke keer als Kim, Hélène ontmoet hoort ze haar nonchalant uit over Felix. Ook zit ze stilletjes op balkon zodat ze de gesprekken tussen Felix en Hélène kan volgen. In bed heeft ze fantasieën over een leven met Felix.
Het moge duidelijk zijn, Kim is geobsedeerd door Felix. Langzamerhand dringt ze het leven van Hélène binnen, ze is de begrijpende, vriendelijke buurvrouw. Ze wringt zich in allerlei bochten om contact te krijgen met Felix. Ze bedenkt hele, soms hilarische, plannen. 
En dan gaat Hélène op vakantie, of Kim voor de post, de planten en de vogel wil zorgen... Natuurlijk wil Kim dat. Maar waarom doet Hélène zo sombertjes?


'Heb je er wel zin in?'
'Ja hoor, maar ik moet alleen reizen. Felix komt pas woensdag.' Nog steeds heeft ze haar vinger in de lok haar gestoken, alsof ze iets wil vasthouden.
Ik moet me inhouden niet al te blij te klinken als ik zeg: 'Sneu voor je.' Felix heeft zich losgeweekt van Hélène en laat haar alleen vertrekken. Als dat niet veelzeggend is, weet ik het ook niet meer.
'Hij moet een klus afmaken op zijn werk, dus zijn er twee vakantiedagen ingetrokken.' Als een zielig vogeltje zit Hélène ineengedoken op de bank.
Met een stalen gezicht verontschuldig ik me en laat me helemaal gaan in de badkamer. Als mijn gezicht weer in de plooi zit, voeg ik me weer bij haar.


Kim trekt haar plan. Nu krijgt ze haar kans...


Omdat Kim niemand om zich heen heeft die haar corrigeert, omdat niemand tegen haar zegt dat wat ze nastreeft wel vreemd is, doet Kim gewoon de dingen die in haar opkomen. In haar fascinatie voor Felix manoeuvreert ze zichzelf in situaties die getuigen van haar eenzaamheid, ook al voelt zij dat zelf niet eens zo. Maar die situaties zijn vaak ook enorm droogkomisch. Kim hanteert een logica die maakt dat je helemaal kunt begrijpen waarom ze doet wat ze doet. Hoe verder Kim gaat in haar ideeën hoe vaker je je afvraagt of Kim niet inziet dat je zoiets niet kunt maken. Maar Kim gaat in al haar naïviteit zo op in haar droomwereld dat ze bijna niet begrijpt waarom dingen níet kunnen. Kim wéét gewoon dat Felix op een dag ziet hoe bijzonder zij is.


Silvia Toebak heeft het verhaal zo geschreven dat je regelmatig moet lachen om de daden van Kim. Bovendien gun je het haar zo dat ze een leuke relatie krijgt ondanks haar aparte gedrag. Je snapt haar avontuur hoewel het eigenlijk helemaal niet door de beugel kan. Kim doet geen vreselijke dingen, ze doet verder niemand écht kwaad. Ze manoeuvreert zichzelf eerder in een hachelijke situatie dan iemand anders en dat maakt het verhaal ook zo licht en verteerbaar. Niet de ander wordt alles kwalijk genomen maar het is puur Kim zélf die alles doet.
Het is zo'n boek dat je aanstaat of niet. Ik heb er van genoten!


ISBN 97809046814628 Paperback 189 pagina's Uitgeverij Nieuw Amsterdam april 2013

© Dettie, 25 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER