Boekenarchief T-U-V

Anneloes Tieleman

De Joodse vrouw
Anneloes Tieleman


Aviva Cheim is een orthodox Joodse vrouw die na de dood van haar man naast Maartje is komen wonen. De twee zeggen elkaar gedag en daar blijft het bij. Maar dan trapt Aviva in een spijker en heeft hulp nodig en zo begint voorzichtig de vriendschap tussen de twee vrouwen én hun dochtertjes Isla en Aviva's dochter Ziva.


Als snel ontdekt Maartje dat ze smoorverliefd is op Aviva. Maar hoe staat deze streng gelovige vrouw hier tegenover? Aviva had haar verteld dat mensen elkaar niet zomaar mogen aanraken. Toch zijn er kleine tekenen van toenadering. Elkaars handen aanraken, elkaar langer aankijken dan nodig is en dan is de dag daar dat de eerste zoen volgt.
Maar het kan niet, het mag niet. Het blijft, tot Maartjes grote verdriet, bij die ene kus.
Ondertussen krijgt Aviva mannenbezoek, ze heeft te weinig kinderen en moet maar weer eens trouwen... zegt de gemeenschap.
Toch krijgen de twee vrouwen uiteindelijk een heftige seksuele relatie maar opnieuw wordt er door de Joodse gezaghebbers ingegrepen...


Dit is in grote lijnen hoe het boek begint. Maar te snel verandert er teveel in het verhaal en ontstaat er een nieuwe verhaallijn die bijna een boek op zichzelf vormt. Maartje vertrekt vrij onverwacht naar Canada om voor haar moeder te zorgen bij wie met Alzheimer is geconstateerd. Die nieuwe verhaallijn is ook vrij intens waardoor de relatie rond Aviva en Maartje op de achtergrond raakt, ondanks dat Maartje verdriet heeft om Aviva.


Het is jammer dat er teveel thema's in het boek opgevoerd worden. Het begin van het verhaal wekt interesse op naar de gang van zaken binnen de joodse manier van leven. Duidelijk wordt dat de vrouw het niet voor het zeggen heeft maar veel meer kom je niet te weten en daarmee heeft Anneloes Tieleman duidelijk een kans gemist. Ze had heel goed de gang van zaken binnen het joodse geloof kunnen gebruiken voor haar verhaal en daarmee mensen kunnen inlichten hoe het leven voor streng orthodoxe vrouwen kan zijn.
Maar nu zou het boek in feite ook over een moslima kunnen gaan.


Daarnaast is het een beetje storend dat Maartje een boek aan het schrijven is, getiteld De Joodse vrouw... Waarom is dit? Is Maartje Anneloes Tieleman? Wil ze dat ermee aangeven? Het gegeven heeft in het verhaal verder geen echte functie.


Het boek is zeker niet slecht geschreven maar toch mist het een bepaalde diepgang waardoor het verhaal je niet echt in zijn greep krijgt. Jammer, volgens mij kan deze schrijfster veel meer dan dit maar moet er nog een rust en een grondiger uitwerking van thema's in het schrijven gevonden worden!


ISBN 9789083277073 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Doornwater | 15 mei 2023

© Dettie, 22 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Achter een lens gevangen
Anneloes Tieleman


De relatie tussen Phileine en haar moeder Isabelle is op zijn zachts gezegd niet goed. Maar toch is haar moeder wel degene waar ze heen gaat in haar vakantie. Ze zal wel moeten, ze studeert nog, veel geld om op vakantie te gaan is er niet.
Gelukkig is haar moeder na één dag al weg maar een vriendin van haar moeder heeft beloofd op het huis te passen tijdens haar afwezigheid. Het is Rosemarie, de vrouw die Nathalie al kent van vroeger. Ze heeft haar sinds haar pubertijd niet meer gezien. Rosemarie is twaalf jaar ouder dan Phileine, bovendien is ze een erg mooie vrouw en vroeger berucht om haar uitzonderlijke feesten.
Maar die tijd lijkt voorbij.


Phileine voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot Rosemarie, ze beziet de vrouw nu met heel andere ogen dan vroeger. Het zorgt voor onrust in haar lijf. Ze krijgt Rosemarie niet meer uit haar hoofd. Uiteindelijk blijkt dat ook Rosemarie niet ongevoelig is voor de tengere Phileine en op gegeven moment kunnen ze er niet meer omheen, de relatie begint.
Het is echter allemaal niet zo simpel als het lijkt. Phileine weet nu al hoe de reactie van haar moeder zal zijn en ook Rosemarie heeft moeite met o.a. het leeftijdsverschil.
Toch genieten ze een aantal dagen intens van elkaar en hun enorme verliefdheid. Ze bedrijven vol overgave de liefde dat overigens prikkelend maar niet ordinair beschreven wordt.


Helaas blijkt Isabella's reactie nog erger dan Phileine verwacht had. Het wordt een ramp. Rosemarie en Phileine vertrekken elk naar hun eigen huis. Er resten Phileine niets anders dan foto's.


Het lijkt alsof het, door Isabella's houding, bij een vakantieliefde zal blijven, maar beiden weten dat er veel meer speelt dan zomaar een oppervlakkige relatie. Ze blijven naar elkaar verlangen, ze missen elkaar. Maar er spelen zoveel factoren mee die de hele situatie bemoeilijken. Phileines fotografiestudie, Rosemaries kunstgalerij... het slokt hun tijd op. Ze denken dat het voorgoed voorbij is.


Met ontzettend veel vallen en opstaan, vele ups en downs en grote inzichten in zichzelf en elkaar worstelen ze door. Hunkerend naar elkaar. Maar beide vrouwen verwerken hun intense verlangen en verdriet op een heel eigen manier. Waar de ene verbeten doorgaat, laat de ander de moed helemaal zakken. Totdat ze elkaar weer ontmoeten en ze de feiten onder ogen moeten zien.


Het is een van de weinige romans die expliciet over twee vrouwen die een relatie hebben. De schrijfster weet de relatie én alle problemen die het stel ondervindt goed te verwoorden.
Er spelen naast de relatie nog andere factoren mee die een simpelweg 'voor elkaar gaan', bemoeilijken. Alle ontwikkelingen maken dat je wilt doorlezen. De gedetailleerde beschrijvingen zouden soms wel wat minder uitvoerig beschreven kunnen worden, maar storen niet echt.


Op zich is het een debuut met heel veel potentie, het verhaal is boeiend en je leeft erg met de vrouwen mee, het is daarom zo jammer dat er redactioneel flink wat ontbreekt.  Een goede redacteur zou het boek tot grotere hoogte kunnen tillen dan het nu doet. Hopelijk heeft Anneloes Tieleman zo'n persoon bij haar volgend boek tot haar beschikking.


Anneloes Tieleman (1987) groeide op in de randstad en wilde altijd al een roman schrijven over twee vrouwen. Simpelweg omdat zijzelf niet genoeg romans kon vinden in dat genre. Achter een lens gevangen is haar debuutroman.


ISBN 9789464507256 | Paperback | 292 pagina's | Boekscout | 8 juli 2022

© Dettie, 30 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER