Boekenarchief T-U-V

Ilona Verhoeven

altFiets onder de waterspiegel
Ilona Verhoeven


Korte verhaaltjes, overpeinzingen, fantasietjes, allemaal korte stukjes tekst, vind je in deze bundel. Ilona Verhoeven ziet en hoort van alles waarbij haar fantasie op hol slaat. Des te leuker is het dat ze het ook nog prima weet te verwoorden: voor de lezer is er herkenning, verbazing en een o-ja-beleving.


Daar ligt dan die matras op straat, of iemand gooit een piano uit het raam. Is dat opzet? Was er geen andere manier om er van af te komen Onachtzaamheid? Was er wel gekeken of er niet iemand op het moment van de val op straat liep? En de voorbijgangers? Hoe reageren zij: verbijstering dat daar die piano ligt? Of zijn ze al zo blasé dat ze niet op of om kijken, dat kan ook. Ilona Verhoeven reageert meteen met een grappige overpeinzing.


Behalve een piano kan er ook een roofvogel ineens voor je neerdalen, met een prooi in zijn klauwen. Of je weg wordt geblokkeerd door twee – grote - paarden, die geen enkel blijk geven voor je opzij te willen gaan.
Er is die bijna-ruzie op de camping, over de barbecue, die voor de een een must en voor de ander een last is. En wat gaat er door je hoofd als je die tractor ziet volgepakt met knuffels? Of als je ziet dat een bordje de verkeerde kant, een onmogelijke kant, in wijst?


Ilona Verhoeven beziet haar wereld met open ogen en deelt haar observaties met haar lezers. Over het algemeen word je daar vrolijk van, een prima boekje dus om altijd in je tas of jaszak te hebben. Dat past gemakkelijk. En bij ieder verhaaltje hoort een foto. Want ze verzint het niet zomaar: het is echt zoals de wereld is. De realiteit is immers vaak meer bizar dan de fantasie.


We hebben allemaal wel van die momenten dat je even niets te doen hebt. Even wachten op het water voor de thee; wachten op de taxi die je gebeld hebt. Wachten tot die irritante reclame voorbij is, of zelfs in de rij bij de bakker! Dan denk je: had ik maar een boek bij me.  Dit handzame boekje van Ilona Verhoeven is een boek voor zulke momenten. Al is het ook prima om zo maar eens ter hand te nemen.


Lees hier het titelverhaal


ISBN 9789062659388 | Paperback met flappen | 146 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | oktober 2016

© Marjo, 30 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVoor de eerlijke vinder
Ilona Verhoeven


Je kan dit boek op verschillende manieren bekijken. Als je het in één ruk wil lezen, zie je het waarschijnlijk als een rommelig zootje, zonder kop of staart.
Je kan je ook anders opstellen: als je af en toe een stukje leest of bekijkt, en dan het boek weer dichtslaat, om het gelezene tot je door te laten dringen, dan is het niet onaardig.
Ilona Verhoeven heeft een aantal korte schetsjes verzameld, soms in de vorm van een kort verhaaltje, maar vaker absurde schetsjes, droombeelden, fantasietjes, afgewisseld met collages of gemanipuleerde foto’s.


Eigenlijk vind ik het eerste verhaaltje nog het leukst: als de verteller een insect bekijkt dat voor haar over het toetsenbord en computerscherm beweegt, gaat ze haast vanzelf gelijksoortige bewegingen maken met rijstballetjes die ze aan het opeten is. Het vertolkt een soort verveling, een nietsdoen, dat dan toch opgevuld raakt door de observatie.
Grappig is dat ook in dit boek een doos met fotoalbums herinneringen oproept. Waar had ik dat ook al weer eerder gelezen?
Het is een verzameling tekstjes, die ontstaan lijken te zijn als gevolg van een enkele overdenking, een gedachte die je bestormd, iets wat je ziet. De schrijfster laat er haar fantasie op los, en dat is heel persoonlijk. Soms vind ik het helemaal niets, soms wel grappig, en een enkele keer kan ik er helemaal in meegaan. Zo zal iedere lezer anders reageren.
Mij staat de figuur ome Jo wel aan, in het 13 pagina’s lange verhaal ‘TV-Maria’. Hoofdpersoon is een oudere man die na een ongelukkige val vroom wordt,  platter Tilburgs gaat praten en in plaats van ’s avonds rond twaalf uur de warme maaltijd tot zich neemt. Verteller in dat verhaal is een jonger familielid, die het verhaal vol mededogen en verwondering vertelt. Dat ook dit verhaal niet een gewoon vertelsel blijkt te zijn, is een verrassing.
Het geheel is een wel aardige verzameling tekstjes, leuk om er af en toe eentje te lezen.


ISBN 9789062656967 | Paperback | 128 pagina’s| Knipscheer | juni 2012

© Marjo, 22 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER