Boekenarchief T-U-V

Sara Taylor

De Laura's
Sara Taylor


Het boek begint al spectaculair. De dertienjarige Alex wordt midden in de nacht door haar moeder uit bed gehaald en in pyjamabroek en flanellen overhemd, met dekbed om zich heen geslagen, de auto in geduwd. Waar Alex aldoor al bang voor was, is nu gebeurd. Dit keer was de ruzie het definitieve einde van het huwelijk van haar ouders.

De kettingrokende moeder rijdt de hele nacht door en tijdens een stop haalt ze al het geld van de diverse rekeningen en knipt tot schrik van Alex de bankpasjes aan flarden...


Toen ik in mijn slaapkamer lag te luisteren naar de nadere voetstappen van mijn moeder, wist een bepaald deel van me dat alles voorgoed zou veranderen, maar toen ik er in dat wegrestaurant getuige van was dat ze confetti van haar bankpasjes maakte, kon ik dat de rest van mezelf niet toegeven. Dat gevoel alsof je valt, omdat alles wat je kent, denkt en vertrouwt in één keer onder je vandaan wordt getrokken, heeft me ruim dertig jaar vergezeld, alsof ze het met haar vingers in mijn huid had gebrand toen ze me het huis uit sleepte.


Ook de telefoon wordt later uit het autoraampje gesmeten.

Alex, die het verhaal op latere leeftijd aan ons vertelt, weet in feite weinig van moeder, wel dat ze een turbulent leven achter de rug heeft en van pleeggezin naar pleeggezin was getrokken. Ook weet ze dat moeder haar biologische ouders sinds haar tienerjaren niet meer gezien heeft. Moeder wilde er echter nooit veel over kwijt maar onderweg tijdens de lange reis van Virginia naar Californië - met grote tussenstops als het geld op is - komt Alex veel te weten over moeders leven en over de vier Laura's die van grote invloed zijn geweest op moeders leven.


Het bijzondere van dit verhaal is dat moeder letterlijk en figuurlijk een reis maakt. Moeder reist naar haar heftige verleden en maakt daar schoon schip mee, dat is nodig om verder te kunnen. Zij heeft op een kaart diverse bestemmingen aangekruist. Bij die plaatsen staan voor Alex onbegrijpelijke opmerkingen die Alex later pas zal leren begrijpen. Als het geld op is werkt moeder in café's als serveerster en wonen ze tijdelijk in spotgoedkope appartementjes, om weer verder te trekken als het weer kan. Alex gaat in die periodes naar school en is veel alleen wat overigens als prettig ervaren wordt.

Steeds als ze op een bestemming aankomen leert Alex moeder op een heel andere manier kennen. Soms is ze een onverschrokken stoere vrouw, die niet terugdeinst voor verbaal en lichamelijk geweld en soms is moeder bijna een kwetsbaar meisje. Moeder wordt steeds meer een individu, een persoon voor Alex.  Ze is niet meer 'alleen maar' moeder. Maar moeder zorgt wel steeds voor enorme verrassingen en openbaringen...

Ook Alex zelf maakt in de twee jaar dat de reis duurt grote ontwikkelingen door. Alex is plotsklaps een puber met verlangens, maar weet eigenlijk niet welke verlangens dat zijn en hoe dat brandende gevoel in haar onderlijf te verklaren is. Het is verwarrend want Alex voelt zich genderloos, voelt zich man noch vrouw. Moeder respecteert dat, zij zorgt bijvoorbeeld dat Alex niet naar gym hoeft, zodat het omkleden geen problemen oplevert, maar Alex klasgenoten weten ook niet wat Alex is en zijn nieuwsgierig... érg nieuwsgierig wat tot zeer vervelende situaties leidt.
Daarnaast heeft Alex tijdens de reis allerlei al dan niet prettige ontmoetingen met oudere en jonge mensen die ervoor zorgen dat Alex een grote ontwikkeling doormaakt en met heel andere ogen tegen dingen aan gaat kijken.

Maar als rode draad door het verhaal lopen de vier Laura's.

Tja, als je acht of negen bent en je eerste hartsvriendin krijgt, is dat de belangrijkste persoon ter wereld en weet je zeker dat jullie altijd vriendinnen zullen blijven. Maar op een dag verhuist een van jullie en laat een lege plek achter. En dan kom je iemand tegen met dezelfde naam en omdat je acht bent denk je ergens, nou ja, misschien niet direct dat ze dezelfde is, maar misschien wel dat ze van hetzelfde blok klei is gemaakt, of zo. En dan probeer je de nieuwe Laura in het gat te passen dat de oude Laura heeft achtergelaten. En het maakt niks uit dat je later weet dat de dingen later zo niet werken, want je oren blijven zich spitsen en je hart blijft sneller kloppen bij het horen van die naam. Hij zal zo bijzonder voor je blijven en altijd een snaar weten te raken en omdat hij zo bijzonder voor je is zul je mensen die zo heten meer aandacht schenken, en als je mensen aandacht geeft is de kans groot dat je bevriend raakt, tot je op je veertigste terugkijkt en beseft dat je een hele trits Laura's hebt gekend die allemaal belangrijk voor je waren [...]


Mooie roadnovel/coming of age roman die eigenlijk niet te beschrijven valt. Kortom, lees het boek en geniet!


ISBN 9789026337970 | paperback | 271 pagina's | Ambo|Anthos uitgevers | mei 2017
Vertaald door Jan de Nijs en Ambo|Anthos uitgevers

© Dettie, 23 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER