Boekenarchief T-U-V

Sidney Vollmer

http://www.sidneyvollmer.com

http://www.vollmer.nl

 

altAlles ruikt naar chocola
Sidney Vollmer

Tom Mitchell is negentien en staat naar eigen zeggen op het punt door te breken met zijn band The Guilty Pleasures. Het grote succes laat echter behoorlijk lang op zich wachten en tot nu toe schrijft alleen het plaatselijke suffertje over de band. Toms gedrevenheid neemt steeds grotere vormen aan. Dat heeft hij van zijn vader. Van zijn vader die zomaar ineens dood op de badkamervloer lag met een afdruk van de vloertegeltjes in zijn wang. Hartaanval.

De dood van zijn vader hakt er behoorlijk in. Het leven gaat door maar Tom staat stil. Zonder vader valt het gezin langzaam uit elkaar. Een therapeute probeert met hulp van broer Oscar de boel nog te lijmen maar het wil niet baten. Tot overmaat van ramp slaat moeder aan het daten. Ze duikelt al snel een onverstaanbare Limburger met de naam Sjeng op. Tom begrijpt er niets van. Rouwt moeder dan niet om het verlies van haar man? Moeder gaat snel. Veel te snel voor Tom. Binnen de kortste keren woont het prille stel samen in het huis waar eens zijn vader de scepter zwaaide. De ruzies tussen Tom en zijn moeder worden steeds feller.

Tom heeft al negen maanden verkering met Lizzy. Een meisje zo mooi dat hij nu al weet dat hij nooit meer zo’n knappe vriendin zal krijgen. Maar is Lizzy ook mooi van binnen? Er knaagt iets aan Tom. Hij twijfelt over zijn relatie, twijfelt niet meer en twijfelt toch weer. En dan mag Tom met The Guilty Pleasures optreden op een festival. Een heel bekend, groot festival. Dit is hun kans. Misschien wel hun enige kans om door te breken. Tom geeft alles én meer. Is het teveel?

Alles ruikt naar chocola is een boeiende coming-of-age roman. Tom is jong, egoïstisch zoals jongeren dat kunnen zijn en heeft iets heel traumatisch meegemaakt. Reden genoeg om er een enorm potje van te maken. Het is een boek over vallen en opstaan. Over verlies en familie. Over blunderen en redden wat er te redden valt en over trouwringen doorslikken op een bruiloft. Held in het verhaal is niet Tom maar broer Oscar. Oscar is met zijn drieëntwintig jaar de dapperste en sterkste van het stel. Zonder hem had niemand het gered. Hij is de eeuwige rots in de branding.

Het verhaal is goed geschreven en zal vooral jongeren aanspreken. Jongeren die ook de muziek in willen of mensen die zichzelf ooit tot deze jongeren rekenden. De liefde waarmee dit boek geschreven en uitgewerkt is, maakt het bijzonder. Dit boek is een waar project. Er is een prachtige website en een prijswinnende iPad-app waarbij je “het ultieme boekgevoel” beloofd wordt. Met alles ruikt naar chocola heeft de auteur het verhaal samen met de website en de app, tot in de puntjes verzorgd.

ISBN 9789057594625| paperback |233 pagina's| Uitgeverij Podium | september 2011

© Annemarie, 16 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER