Boekenarchief T-U-V

Ard Volkers

debuutDans voor Emma


Dit boek is sterk in wat niet verteld wordt. Er zijn nog geen honderd pagina's waar er makkelijk het drievoud had kunnen zijn. Maar de eenvoud van dit boekje doet wat een dikke roman niet zou kunnen doen. Ontroeren.
Jaren geleden is Ferdinand is dezelfde stad geweest als waar hij zich nu bevindt. Toen deed hij audities voor de toneelschool, maar werd afgewezen. Nu is hij desondanks een beroemd acteur, en bereidt hij zich voor op de rol van Stepan. (Even googlen wie dat is: een fanatiek revolutionair uit een stuk van Camus). Het is een moeilijke rol, die hem echter op het lijf geschreven lijkt. Hun levens versmelten in de tekst, wie is Stepan, wie is Ferdinand?


"Hij slaat de toneeltekst open en zoekt naar zinnen die voor Stepan van elementair belang zijn. Ik zal je goed spelen, denkt hij. Ieder mens die in zijn leven onderdrukt is geweest, verdient het om goed te worden gespeeld."


Ferdinand is een goede acteur geworden omdat hij zijn jeugd niet bepaald een mooie jeugd is geweest. Het fijne komen we niet aan de weet, maar zijn vader is niet echt een liefhebbende vader geweest. Al vroeg heeft Ferdinand geleerd zich te verschuilen achter andere personages.


'Een vette kop domineert de pagina: FERDINAND WAS GROOTS.
Dat ben ik niet, flitst door hem heen, het is de ander."


Als hij tijdens zijn audities overnacht in een gastgezin, ontmoet hij de oudere Emma, en herkent in haar ook een beschadigde ziel. Hadden ze iets samen buiten deze herkenning? Ik weet het niet.
Hij beantwoordt nooit haar brieven, maar is haar evenmin vergeten. En nu, in haar woonplaats, krijgt hij opnieuw een brief. Bij zijn bezoek treft hij Emma aan op haar sterfbed. Haar echtgenoot is intussen overleden en haar dochter verzorgt haar.
De directeur van het theater vraagt Ferdinand om in te vallen en clown te spelen. Hij weigert aanvankelijk, maar ook hier achterhaalt het verleden hem. In tien dagen tijd moet Ferdinand zich twee totaal tegengestelde rollen eigen maken, en Emma begeleiden.
De feiten van het verhaal vormen niet de hoofdmoot van het verhaal, het gaat vooral om de strijd die Ferdinand moet leveren, met zijn verleden, zichzelf, en zijn relatie met Emma.
Een boekje dat met recht een BOEK genoemd mag worden.


ISBN 978 90 445 1292 2 Hardcover 94 pagina's | Uitgeverij De Geus | februari 2009

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER