Boekenarchief T-U-V

Pieter Toussaint

De brief

 

Wouter mag oom Herman graag. Oom maakt veel reizen en heeft altijd bijzondere verhalen. De enkele keren dat hij in Nederland is, logeert hij bij Wouter en zijn de ouders thuis. Maar oom Herman wordt ouder en het reizen lukt niet meer zo goed. Ook takelt hij geestelijk af.
Als Wouters ouders besluiten naar Polen te gaan, nodigt vader oom Herman uit om mee te gaan, dit zéér tegen de zin van moeder.
De reis en de vakantie zijn ook niet geweldig. Ze komen midden in Polen vast te zitten met hun caravan in een greppel. Moeder is al tijden overstuur en vader doet van de zenuwen alles fout. Gelukkig weet oom Herman raad. Dankzij oom Herman wordt de vakantie voor Wouter nog wat. Ook weet oom voor elkaar te krijgen dat Wouter een gitaar krijgt, ten koste van het gewenste servies voor zijn moeder.
In het volgende gedeelte van het boek gaat het niet best met Wouter, vooral op school niet. Het hoogtepunt van ellende is zijn optreden mét gitaar. Wouter wordt van school gestuurd en moet van zijn ouders 3 maanden gaan werken in een kiboets in Israël. Eenmaal daar overdenkt hij zijn thuissituatie, doet hij zijn eerste seksuele ervaring op en komt volwassener thuis.
Het leven gaat zijn gangetje maar dan blijkt zijn moeder ernstig ziek. Hij ontvangt een brief van haar en deze brief maakt dat hij veel dingen begrijpt en anders gaat zien.


Op zich een prettig leesbaar verhaal maar ik merk dat er erg weinig van blijft 'hangen'. Oom Herman is een markant figuur maar niet bijzonder genoeg om hem in je geheugen gegrift te hebben. Alle personages, inclusief Wouter, komen niet goed uit de verf. Ze blijven wat vaag, ze léven niet echt, je ziet ze niet voor je. Er komt ook een broer in het verhaal voor waarvan ik me afvraag waarom hij erbij moest. Het enige wat er over hem verteld wordt is dat hij landerig in de auto onderweg naar Polen muziek zit te luisteren. De functie van broer ontgaat me dus totaal. De tijd in Israël is landerig. Het enige werkelijk mooie moment vond ik dat Wouter aan het bed van zijn moeder zit.
Nogmaals het verhaal leest lekker weg maar dat is het dan ook.


ISBN 9059360672 Gebonden, 173 pagina's Verschenen: april 2005 Uitgeverij Cossee

© Dettie, maart 2006

Reageren? Klik hier!

 

De brief

 

Een Bildungsroman.
Korte inhoud: Wouter gaat met zijn ouders, broer en op vakantie naar Polen.
Oom Herman, een huisvriend, gaat mee en daar is zijn moeder erg op tegen, omdat die net uit een inrichting ontslagen is. Tijdens deze vakantie leert Wouter zijn Oom beter kennen.
"Reizen is het mooiste wat er is, Wouter. Mocht je later de kans krijgen, grijp hem."
Oom Herman, zoals hij wordt genoemd, is zijn leven lang op reis geweest. Toen de eerste reis, die een in de oorlog door de Duitsers afgedwongen reis was, voorbij was en hij naar huis kon, voelde hij dat hij dat helemaal niet wilde. Dus hij reisde verder, en als hij toch even neerstreek in Nederland logeerde hij bij Wouter in huis. Wouter was gefascineerd door de altijd weer spannende verhalen. Maar nu is Oom Herman oud, de belevenissen in de oorlog komen boven, en hij beseft dat geen echt thuis heeft. Geen honk waar hij bij kan komen. In deze ietwat depressieve toestand gaat hij mee op reis, naar Polen.
Het is een vakantie die Wouter altijd bij zal blijven. Ook omdat hij een gitaar krijgt, op voorspraak van Oom Herman, en ten koste van het servies dat zijn moeder graag wilde.
Wouter doorloopt de middelbare school niet zonder kleerscheuren, en na een debacle waarin hij de zo gekoesterde gitaar verbrandt, wordt hij op zijn beurt op reis gestuurd: drie maanden in een kibboets werken. Zijn ouders denken dat hij daar wel volwassen zal worden. Op een bepaalde manier gebeurt dat ook wel, maar weer thuis gaat het leven door alsof hij niet weg geweest is. En dan blijkt zijn moeder zwaar ziek.


Het boek heet "de brief". Het is een brief van de moeder aan de zoon. Je voelt wel aankomen waar de schrijver heen wil, maar de verrassing zit hem in wat hij er mee gaat doen. En dan begrijp je waarom het verhaal verteld is zoals het verteld is. Alles valt op zijn plaats.
Ik vind het een veelbelovend debuut. Een sterke opbouw, waardoor het misschien wat minder originele verhaal goed tot zijn recht komt.

 

ISBN 9059360672 Gebonden, 173 pagina's Verschenen: april 2005 Uitgeverij Cossee

© Marjo, april 2006

Reageren? Klik hier!