Boekenarchief T-U-V

Luc Vandaele

altGhost
Luc Vandaele


De  eerste zin:

‘Die morgen pakte Herman Brusselmans zijn hengelmateriaal en reed naar Sint-Jan-in-Eremo, naar de Oostpolderkreek’.

Huh? Herman Brusselmans? Als personage in dit debuut? Je moet maar durven.
Luc Vandaele durft. Hij schrijft een niet altijd even vleiende roman rondom de persoon van de schrijver.


Het verhaal:
Herman Brusselmans heeft na zijn zoveelste boek een writer’s block. Hij lummelt wat rond, gaat vissen dus, drinkt ergens een biertje en rijdt weer naar zijn huis. Zeg maar landgoed.
Op een dag zit er tussen de vele post die hij krijgt een manuscript. Iemand die denkt dat Brusselmans zijn schrijfselen wel wil lezen, er van uit gaande dat hij een meesterwerk geschreven heeft. Onwillekeurig begint Brusselmans te lezen... tot hij het uit heeft. Potver, denkt hij: dat lijkt wel een roman van mijn eigen hand!


De ontmoeting met Tim Vernieuwen bevestigt diens bewondering. Maar er is geen uitgever die het werk wil uitgeven. Tim Vernieuwen is immers onbekend. Brusselmans krijgt een fantastisch idee: als Tim nu eens fungeert als zijn ghostwriter!!
En zo gebeurt het. Ze profiteren er beide van. Maar Tim houdt het niveau niet vol, en wil stoppen als de uitgever begint te sputteren. Voor Brusselmans is dat geen optie: hun twistgesprek loopt faliekant verkeerd. 
En dan komt de nominatie voor de Nobelprijs van de Literatuur... Zal boontje om zijn loontje komen?


Dit debuut is zonder meer origineel! Het is ook humoristisch, en vlot geschreven. Met af en toe een steek onder water richting uitgeverswereld. En meer:


‘Er zijn internationaal bekende auteurs die een heel team in dienst hebben: de een bedenkt plots, de ander schrijft dialogen, en weer een ander is gespecialiseerd in beschrijvingen. Het hoeft geen schande te zijn. Rubens had ook een hele ploeg medewerkers: specialisten in handen, ogen, neuzen, borsten, benen... Het enige dat van Rubens was, was de naam op het doek. En wat zou het? Een schilderij of een boek is een product als een ander.‘


Dat is toch wel een verbijsterende constatering. Ontluisterend, als het waar is.


Het duurt even voor het verhaal een richting krijgt, maar vanaf dat moment wil je weten hoe het afloopt met Tim en Herman. Geen hoogstaande literatuur, maar een boek voor een paar uur verstrooiing. Niets mis mee.


Luc Vandaele werkt als beveiligingsagent. In de dode uren verzint hij verhalen, die hij bij thuiskomst neerpent. Hij publiceerde reeds verhalen en artikelen in diverse kranten en tijdschriften. Ghost is zijn debuutroman.


ISBN 9789022331354 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Manteau | april 2015

© Marjo, 28 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER