Boekenarchief T-U-V

Luc De Vos

Paddenkoppenland
Luc De Vos


'In 1973 had ik besloten mij niet langer zorgen te maken.'


Dit zijn de woorden van Ronny De Keyzer, de ik-figuur, een jongen woonachtig in een stakkerig fabrieksdorp onder Gent. Vlak voor zijn elfde jaar is zijn moeder overleden. Zijn zussen Mariette en Antoinette zijn tien en elf jaar ouder dan Ronny. Het gezin De Keyzer heeft niet veel op met de familie, volgens Ronny hebben ze met iedereen woorden gehad. Vaag herinnert hij zich nog een een nicht Muguette en haar man Hugo met hun twee blonde kinderen die in een oude villa wonen aan de Gentse watersportbaan.


In Gent woonden grote, blonde mensen. De boeren en werkmensen van de kanaalzone waren allemaal klein en donker, zoals vader en de zussen en moeder. Zowat iedereen was familie van elkaar in deze fabrieksdorpen, er werd getrouwd en gecopuleerd met buren en familieleden. Allemaal dezelfde paddenkoppen. Ik denk dat ik de enige was in dat hele godvergeten oord met een rechte, echte neus en ik had ook een kin, een echte kin die uit mijn gezicht stak, met een diepe put erin.


Ronny voelt zich door dit andere uiterlijk wel flink verheven boven de paddenkoppen in zijn dorp.


Op een autoloze zondag in 1973 als Ronny heerlijk over de grote autoweg rondfiets, ontmoet hij bovengenoemde Hugo en de ontmoeting is hartelijk.


Zijt gij niet Ronny, die kleine van nonkel De Keyzer? [...] Kom een keer hier dat ik u eens goed vastpak, Ronny, hoelang is dat niet geleden, gij kleine pagadder, met uw blozende smoel. Kom eens bij uw kozijn Hugo.

Hij mag mee met Hugo naar de villa en eet zich rond aan pannenkoeken die nicht Muguette voor hem bakt.
Het is die dag dat Ronny bijna verdrinkt in het nabijgelegen moeras. Daarna weet hij het zeker, hij zal zich voortaan geen zorgen meer maken en daar houdt hij zich zijn hele leven aan... zo erg zelfs dat hij denkt dat hij niets meer hoeft te doen, alle geluk zal hem wel aan komen waaien.

In 1974 overlijdt vader en gaat Ronny naar kostschool in Gent, ook dat laatste zal hem een zorg zijn. Daar leert hij een collegegenoot, Guy van Damme kennen die hem bier leert drinken én gitaar spelen. Ronny blijkt een muzikaal natuurtalent te zijn. Na zijn collegejaren zal Ronny een band oprichten, succes verzekerd!
Natuurlijk, loopt dat niet zo, er komt geen band maar wel een kantoorbaan waar iedereen nauwelijks iets te doen heeft. Ronny verzuipt met zijn collega's de tijd op kantoor en in de kroeg.
Er is helemaal geen succes, nergens in, totdat hij de pittige Godelieve ontmoet, dan verandert alles. Zij neemt het heft in handen en Ronny...? Ronny maakt zich nog steeds nergens zorgen om en dat zal zijn hele verdere leven ook altijd zo blijven.


Een boek zoals alleen een Vlaming kan schrijven. Waar de Nederlandse schrijver hard en grof is in zijn woorden weet een Vlaming alles in eveneens zeer directe maar prachtige zachte taal te zeggen. Ook de flinke scheut melancholie die in dit verhaal toegevoegd is maakt het verhaal niet somber zoals in Nederlandse boeken vaak gebeurt maar, op een prettige manier, licht weemoedig.
Luc De Vos schrijft humoristisch met een laconieke ondertoon.
Het verhaal zelf is goed hoewel het begin sterker is dan het eind. Bij de kleine Ronny heeft Luc De Vos precies de goede toon te pakken, later als Ronny zijn volwassen leven leidt, wordt het verhaal minder levensecht, minder vast, het begint wat te rammelen en onwaarschijnlijker, zweveriger te worden. Dat is jammer.
Maar dat neemt niet weg dat het evengoed een geweldig, sfeervol, gevoelig boek is, dat ik vooral dankzij de fantastische gebruikte taal, met enorm veel plezier gelezen heb.
Grote aanrader!


Luc De Vos is schrijver en zanger van de vooral in Vlaanderen sinds jaar en dag immens populaire rockband Gorki. Hij publiceerde columns, verhalen, romans. Paddenkoppenland ziet De Vos als zijn belangrijkste werk tot nu toe.


ISBN 9789025443511 Paperback 174 pagina's Uitgeverij Atlas Contact augustus 2014

© Dettie, 5 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER