Boekenarchief T-U-V

David Trueba

Ik heb hem nog niets verteld
David Trueba


Beto Sanz, een dertigjarige Spaanse architect, en zijn vriendin, de actrice Marta, zijn in München. "We waren uitgenodigd op het congres voor de presentatie van een project in het kader van een prijsvraag waarop we hadden ingeschreven." 
Helaas loopt alles anders dankzij een sms'je dat Marta per ongeluk aan hem verstuurd heeft:


Ik heb hem nog niets verteld. Kost me zo veel moeite.
pff. hvj <3


Het blijkt dat een vroegere, grote liefde van Marte is komen opdagen en zij zijn opnieuw een relatie begonnen. Exit Beto.
Dankzij deze wending in zijn leven verpest Beto ook zijn presentatie. Hij is namelijk vrij onbeschoft tegen Àlex Rolañez de uiteindelijke winnaar van de prijsvraag, daardoor verliest hij de goodwill van de jury.


Ondertussen is Marta terug naar Madrid. Beto voelt echter geen enkele behoefte om terug te keren, hij woonde samen met Marta, waar moet hij heen? Hij besluit voorlopig in München te blijven, hij ziet wel waar hij terecht komt.
Het is de drieënzestigjarige tolk Helga die zijn ontreddering ziet en hem opvangt. Ze neemt hem mee naar huis. Hij kan in de logeerkamer slapen. Ze belanden echter tot Beto's gêne in bed. Maar ja zijn hormonen riepen harder dan zijn verstand.

En hiermee start het nieuwe leven van Beto. Het wordt een rollercoaster aan ervaringen, hij onderneemt van alles en toch ook niets. Tot zijn verrassing is Àlex Rolañez niet de hufter die hij leek te zijn. Hij geeft zelfs een onverwachte draai aan Beto's leven. Ook Helga vormt een bijzondere rode draad in de verdere gebeurtenissen die Beto ondergaat. Tot zijn verrassing kan hij deze bijzondere vrouw niet vergeten, ondanks vriendinnetjes, ondanks zijn roepende hormonen.
Liefde blijkt vele wegen en vele gezichten te hebben...


Het is een boek, dat je moet ondergaan, dat je gewoon moet lezen. De zoektocht van Beto om weer richting aan zijn leven geven is met een groot psychologisch inzicht geschreven. Beto is sympathiek, heeft veel humor maar is bij tijd en wijle ook gewoon een hufter.  Hij is kritisch over de maatschappij maar houdt ook van het leven. Je leert hem hierdoor te waarderen, omdat hij zo écht is.
Fijn boek.


David Trueba (1969) is een Spaanse schrijver, regisseur en scenarist. Zijn romans zijn vertaald in meer dan 15 landen en werden bekroond met diverse prijzen, waaronder de Premio de la Crítica, een van de belangrijkste literaire prijzen van Spanje. Ik heb hem nog niets verteld stond maandenlang in de Spaanse top 10.


ISBN 9789029091602 | Hardcover met stofomslag | 182 pagina's | Meulenhoff | juni 2016
Vertaald door Arie van der Wal

© Dettie, 12 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER