Boekenarchief T-U-V

Madeleine Thien

Zekerheid

 

Ansel probeert te leven zonder Gail, die plotseling en bovendien zonder dat hij erbij was en ook maar iets heeft kunnen doen, overleden is. Behalve een ontzettend gemis is er ook een schuldgevoel waar hij mee leven moet. Hoe heeft hij zich kunnen laten gaan, had hij, als dokter, niet moeten zien dat ze ziek was? En is ze weggegaan omdat hij haar kort daarvoor heeft opgebiecht dat hij een affaire met een ander heeft gehad?
Hij zoekt troost bij Gails ouders, ze was de enige dochter van Clara en Matthew, Aziatische emigranten. Gail maakte documentaires, en ze was onderzoek aan het doen naar de Japanse gevangenkampen in Borneo. Daarbij ontdekt ze dingen over het verleden van haar ouders.
Haar vader, Matthew, komt uit Indonesië, maar is na zijn huwelijk met Clara geëmigreerd naar Canada. Slechts eenmaal is hij teruggegaan naar zijn geboortedorp, waar niets meer is als het was. Toen hij daar als kind met zijn ouders woonde was het oorlog: de Nederlanders tegen de Japanners. Matthews vader collaboreerde met de vijand, en aan het eind van de oorlog kostte hem dat zijn leven. Omdat Matthew en zijn moeder erop aangekeken werden zijn ze verhuisd. Zo verloor Matthew zijn vriendin, zijn maatje uit het oog: Ani, een meisje van gelijke leeftijd, dat nog maar alleen was achtergebleven. Ze beloofden elkaar eeuwige trouw, maar het leven liep anders. Het begon er al mee dat Ani niet mee mocht naar Melbourne waar Matthew zou gaan studeren. Vanaf dan loopt alles anders dan ze gedacht hadden.
"Je kunt je lot niet veranderen. Het verleden is gebeurd."

In het boek worden de levens van Gail, Ansel, Matthew en Ani verteld, vanuit steeds wisselende vertellers, terwijl de verhaallijnen kris kras door elkaar heen lopen, niet chronologisch. Het valt niet altijd mee de draad vast te houden. Maar het is de moeite waard om een poging te doen. Madeleine Thien vertelt het verhaal over de oorlog, over hoe gewone mensen daarmee omgaan. Thien is zelf documentairemaakster, en ze heeft in Nederland gewoond, waar een deel van het boek speelt. En ik denk dat ze erg van puzzelen houdt.

 

ISBN 9789041411136 uitgeverij Anthos 2007, 227 pagina's
vertaling Ankie Blommensteijn Engelse titel Certainty

© Marjo, juni 2007

Reageren? Klik hier!