Boekenarchief T-U-V

Carlijn Vis

http://www.carlijnvis.com/

 
Het marktplaatsmeisje
Carlijn Vis


Anna heeft haar zaken redelijk voor elkaar. Ze heeft een leuk flatje, vaste sportschooldagen en een baan waarin ze naar hartenlust structuur in de bedrijfsvoering aanbrengt. Het afwasschema is iets waar ze misschien het meest trots op is. Ze wil wel een partner, maar geen man die de boel overhoop gooit. Kortom, een verkeerd T-shirt, het verkeerde merk afwasmiddel of pindakaas, of andere verkeerde dingen in het winkelwagentje en Anna weet dat het niet iets voor haar is. Ze wil niet iemand waar ze aan moet sleutelen, of die ze dingen moet leren, maar iemand die gewoon de juiste is.

Ze werkt bij een bedrijf, dat ze langzaam heeft zien groeien. Haar baas is Simon en Anna vormt samen met 2 stagiaires de afdeling Officemanagement. In het nieuwe jaar zal er een nieuwe collega bijkomen, die de functie Operationsmanager krijgt. Men gaat in het nieuwe jaar ook verhuizen naar een nieuw kantoor en Anna krijgt de opdracht om het een en ander te regelen. Ze maakt een heel schema en stelt voor om het oude kantoormeubilair op Marktplaats te verkopen. Dat vindt Simon een goed idee.

Anna beschouwt Marktplaats ook als een manier om een partner te vinden. Op die manier kan ze namelijk bij mensen binnenkijken en zien of het iemand is met wie het zou kunnen klikken. Bij de verkoop van het kantoormeubilair gebeuren wel wat dingen die wat ongeloofwaardig zijn, want waarom zou iemand die zo geordend is zich ineens als een soort verleidster ontpoppen als er een man komt die een deel van het kantoormeubilair komt halen. De vrijpartij die volgt, is toch ook niet echt geloofwaardig. De komst van de nieuwe collega Heleen valt ook niet helemaal goed bij Anna. Heleen vindt dat ze de dingen een beetje verwaarloost en haar werk minder serieus lijkt te nemen.

Anna is opgegroeid in een internaat, omdat haar moeder vroeg is overleden en haar vader niet in staat is om voor haar te zorgen. Hij heeft psychische problemen, waardoor hij regelmatig in de problemen raakt en hij komt in een soort beschermd wonen project terecht. Anna zoekt hem daar regelmatig op. De vader vertelt over de reizen die hij gemaakt heeft en dat hij goed de weg in Colombia weet. Hij heeft daar vrienden wonen, maar als Anna daar vragen over stelt doet de vader onverschillig. Ze wil met hem naar Colombia en leest alles wat er over het land te vinden is. Als ze op een gegeven moment weer bij haar vader op bezoek wilt, blijkt de vader ineens verdwenen te zijn.

Het boek ontwikkelt zich een beetje vreemd. Wat begon als een verhaal over iemand op kantoor, die op zoek is naar een relatie, wordt later steeds donkerder en deels misschien minder geloofwaardig. Het einde lijkt er helemaal een beetje aangeplakt te zijn. Waarom gaat Anna eigenlijk ineens naar Colombia? Verwacht ze daar haar vader te vinden?

Wat ik eerst een leuk boek vond, waarbij ik misschien nog geneigd was over de ongeloofwaardige zaken heen te springen, eindigt toch wel een beetje onbevredigend.

ISBN 978 90 254 4417 4 | Paperback | 222 pagina’s | Atlas Contact | oktober 2014

© Renate 11 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
 

altVrij spel
Carlijn Vis

De zesentachtig jarige Emma en haar man Piet willen nog minstens tien jaar zelfstandig blijven wonen. Ach, ze vergeten wel eens dat er een pan op het vuur staat en de moderne technieken vormen een steeds grotere uitdaging maar ze redden het nog best zo met z’n tweeën. De kinderen zien liever dat ze in een verzorgingshuis gaan wonen maar daar bedankt het bejaarde stel vriendelijk voor. Volgens dezelfde kinderen is het de hoogste tijd om vast te laten leggen aan wie hun bezittingen na hun dood toekomen. Het is immers niet de bedoeling dat de kleindochters ruzie krijgen om de mooie sieraden van Emma.

Emma denkt door deze ongevraagde adviezen steeds vaker aan de ring die zij van haar eigen oma heeft geërfd. Ze heeft nooit aan iemand verteld dat de ring haar in de Tweede Wereldoorlog is afgepakt. Ook weet niemand over het kindje dat ze heeft verloren.

In de oorlog was Emma samen met haar vriend Willem actief in het verzet. Op een gegeven moment liepen hun activiteiten in de gaten en moesten ze vluchten. Om uiteindelijk in Engeland te kunnen belanden, moest er eerst een levensgevaarlijke reis naar Spanje gemaakt worden. Tijdens deze reis verloor ze haar ring én haar ongeboren kindje. Het was een afschuwelijke, traumatische ervaring die Emma haar hele leven bij is gebleven.

Het verhaal van Emma is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ellis de Smeth-Brandon. Carlijn Vis is haar kleindochter. Zij interviewde haar oma en verwerkte haar verhalen in dit boek.  Op de prachtig verzorgde website www.vrijspelderoman.nl zijn een drietal korte geluidsfragmenten van deze gesprekken te beluisteren.

Het verhaal leest vlot weg. Emma is dol op mannen en zodra Willem voor korte tijd uit beeld verdwijnt, stort zij zich op een andere liefde. Preuts is deze dame niet. Later zal ze drie keer trouwen. In dit boek wordt ook het ware verhaal van de soldaat van Oranje uit de doeken gedaan. Er waren naast Erik Hazelhoff Roelfzema namelijk nóg twee soldaten. Emma trouwt met een van hen, Chris Krediet.

De uitwerking vind ik wat minder mooi. Sommige passages verlopen stroef. Het verhaal beslaat voor het grootste gedeelte de reis die Emma, al dan niet samen met Willem, maakt. Hun activiteiten in het verzet worden maar heel kort aangehaald en het verhaal van de soldaat van Oranje komt ook nauwelijks aan bod. Aanvankelijk wordt er afwisselend over drie periodes geschreven: het heden, de reis naar Engeland en het verblijf in Engeland. Halverwege het boek valt het verhaal over het verblijf in Engeland ineens weg.

Hoewel dit een goed te lezen, avontuurlijk en zeker ook boeiend verhaal is, voelt het onaf. Ik blijf achter met de indruk dat de informatie die door Ellis de Smeth-Brandon is verschaft, uitgebreider verwerkt had kunnen worden. Vrij spel is met name een boek waarin de liefde van een kleindochter voor haar oma op sympathieke en liefdevolle wijze tot uiting komt.

ISBN 9789025437855 | Paperback| 256 pagina's| Uitgeverij Atlas-Contact | april 2012

© Annemarie, 7 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER