Zie ook de Leestafelrecensies over het boek Het zevende kind van Erik Valeur.
Schipbreuk van een leven
Erik Valeur
Hoewel weduwe Blegman al bijna negentig is, is ze er toch in geslaagd ongemerkt uit verzorgingstehuis Solbygaard te verdwijnen. Alsof ze lichtvoetig naar buiten is gedanst. Niemand heeft haar zien vertrekken, toch is haar kamer leeg. De hele natie is in rep en roer. Iedereen kent weduwe Blegman, moeder van uiterst succesvol nageslacht. Haar twee zoons zijn de twee machtigste mannen van Denemarken. De een is minister-president, de ander minister van Justitie.
Waar is weduwe Blegman? Die vraag nestelt zich op ieders lippen. De politie heeft haar handen vol aan de mysterieuze verdwijning. Dan blijkt dat niet alleen de weduwe, maar ook haar testament is verdwenen. In de map waarin het belangrijke document was opgeborgen, wordt enkel een papiertje met daarop een datum aangetroffen. Een datum uit het verleden. Een datum die niemand wat zegt. Er wordt inmiddels gevreesd dat de weduwe ontvoerd is. Een andere verklaring is er niet. Wie heeft de oude dame ongemerkt naar buiten geloodst?
Wie heeft het testament ontvreemd en het vreemde briefje achtergelaten? Het is een uiterst delicate zaak. De twee machtigste mannen van Denemarken huilen krokodillentranen. Ze zijn heimelijk opgelucht dat het testament is verdwenen. De weduwe had immers door laten schemeren dat ze het testament, ten nadele van haar kroost, had veranderd. Wanneer er geen testament is, zal het immense fortuin van de weduwe automatisch naar haar twee zoons gaan. Hun zorgen zijn voorbij.
Beide zoons zitten op zwart zaad. Hun moeder weigerde te helpen. Ze hebben immers een enorme erfenis van hun vader gehad. Geld dat ze verkwanseld hebben. De weduwe was ervan overtuigd dat ook haar fortuin als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Binnenkort zal er korte metten met het aanzien van de twee broers worden gemaakt. Dan zal de buitenwereld weten dat ze failliet zijn. Nu de weduwe verdwenen is, zullen ze wellicht geen gezichtsverlies hoeven te lijden. Hun uitgestreken gezichten verraden niet dat ze de ontvoerder van hun moeder dankbaar zijn.
Het briefje met de datum, houdt de gemoederen bezig. Op het moment dat de politie in het verleden van de broers begint te graven, heeft de lezer al kennisgemaakt met Viggo Larssen en zijn jeugdvrienden. Het groepje kinderen woonde in eenvoudige rijtjeshuizen in Søborg. Tegenover de huizenrij stond “Het gele huis”. Daar woonde de rijke familie Blegman met hun drie zoons. De jongste was een bijzonder, ongeremd kind. Hij werd door iedereen Pil genoemd, wat “Pijl” betekent. Het jongetje schoot er immers steeds als een pijl uit een boog vandoor. Zijn ongebreidelde energie zou hem al op jonge leeftijd duur komen te staan. Het lot van het kind zou vele mensenlevens voorgoed veranderen. Op sommigen had het zelfs een verwoestend effect.
Tegenwoordig woont Viggo Larssen in een oude vuurtoren, aan de rand van de wereld. De verteller van het verhaal bespiedt hem. Zij kent hem al jaren maar daar is hij zich niet van bewust. Vermoedt ze dat hij iets met de verdwijning van de weduwe te maken heeft? Weet ze zelf meer over het gebeuren? De onbekende vrouw ontdekt dat Viggo zich met zonderlinge zaken bezighoudt. Hij gelooft met een bewonderenswaardige bevlogenheid in het onmogelijke. Hebben de gebeurtenissen uit zijn jeugd zijn geestelijke gezondheid verwoest of is Viggo de enige die zijn verstand niet is verloren? Wanneer de politie ontdekt dat de vogelkooi die in de kamer van de weduwe staat, er enkel voor de sier stond, is het mysterie compleet. De gele kanarie die in de kooi rondfladdert, kan niemand ontgaan.
In Schipbreuk van een leven neemt Erik Valeur de lezer mee terug in de tijd. Welke gebeurtenissen hebben tot de verdwijning van de weduwe geleid? De waarheid komt schoorvoetend aan het licht. Stukje bij beetje en niet chronologisch. De verteller sprokkelt alle informatie bij elkaar terwijl haar gevoelens voor Viggo haar steeds meer verwarren.
Erik Valeur debuteerde enkele jaren geleden met het boek Het zevende kind. Dit indrukwekkende debuut sleepte tal van prijzen in de wacht. Met het prachtige Schipbreuk van een leven heeft de auteur bewezen absoluut geen eendagsvlieg te zijn. Het verhaal leek voor mijn ogen tot leven te komen. Ik zag Viggo bij zijn vuurtoren zitten en de kinderen uit de rijtjeshuizen buitenspelen. De auteur laat het verhaal van de bladzijden loskomen en de wijde wereld ingaan. Indrukwekkend en onvergetelijk.
ISBN 9789023499961 | paperback | 458 pagina's | Cargo | juni 2016
Vertaald door Angelique de Kroon
© Annemarie, 17 juli 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER