Boekenarchief T-U-V

Aad Verhoef

http://www.aadverhoef.nl

 

De heer Oscar Hilarius
Aad Verhoef


Oom Oscar Hilarius is dood tot verdriet van neef Herman Hazelaar die ooit op negentienjarige leeftijd, nadat zijn ouders in 1957 vermist werden na de vliegramp van Biak, liefdevol in huis werd genomen door de niet onbemiddelde oom Oscar. Oom Oscar heeft toentertijd een groots onderzoek ingesteld in de hoop zijn zus en zwager terug te vinden maar helaas, het mocht niet baten. Vanaf die tijd zijn de twee mannen onafscheidelijk en groeide Herman uit tot de persoonlijke assistent van zijn charismatische, bijzondere, extravagante oom Oscar.


Als de dan circa vijftigjarige oom in 1960 bij de notaris is om zijn erfenis te regelen ten gunste van Herman, geeft deze hem, nadat hij gehoord heeft dat Oom Oscar en Herman een rondreis langs de kust van Sicilië gaan maken, een envelop mee voor Dennis Moreno woonachtig in het Siciliaanse plaatsje Borgo Bonsignore.  Natuurlijk zal oom Oscar de envelop vol 'postzegels' meenemen, niet wetende wat hij daarmee op zijn nek haalt.

Eenmaal in hun hotel in Palermo aangekomen en de twee mannen heerlijk relaxed op het dakterras van een cappuccino zitten te genieten, vraagt een mooie vrouw of ze bij Herman en Oom Oscar mag komen zitten. Ze stelt zich voor als Antonella Antonini, ze is onderzoeksjournaliste van het dagblad L'Ora, en op het eiland waar het wemelt van de maffia, worden haar onderzoeken niet erg op prijs gesteld. Ze is zelfs met de dood bedreigd.


Het toeval wil dat Antonella een afspraak heeft met Dennis Moreno om te praten over zijn werk voor de maffia. Toen ze de afspraak maakte had Dennis haar verteld over de komst van de twee Hollanders en hen nauwkeurig beschreven. Ze herkende Oom Oscar en Herman direct.  Haar vraag is: "Mag zij meerijden naar Dennis?" Oom Oscar zal oom Oscar niet zijn om haar onmiddellijk zijn bescherming aan te bieden. Natuurlijk mag dat. Als Antonella vraagt of zij bij oom Oscar mag slapen omdat ze niet terug durft naar haar appartement, is hij opnieuw de beroerdste niet. En dit is het begin van een hilarisch en bizar avontuur met achtervolgingen, een moord, een liefdesaffaire, vriendschappen en verraad...


De stijl van Aad Verhoef doet denken aan de charmante humor van Olaf de Landell en de suspenseopbouw van Agatha Christie. Het aanvankelijk gezellige, goedmoedige humoristische verhaal vol bijzondere voorvallen krijgt langzamerhand de trekken van een heuse detective. Oom Oscar is de vriendelijke, minder arrogante variant van Hercule Poirot met Herman als assistent. Oom Oscar is tevens de man die nergens van opkijkt en langzamerhand, door observeren en mogelijke verdachten af te strepen, tot de grote finale weet te komen. Wie is verantwoordelijk voor alle gebeurtenissen, wie is de dader? En natuurlijk worden we steeds op het verkeerde been gezet, ondanks de aanwijzingen naar de dader die her en der worden gegeven. Het verhaal is niet bloedspannend maar wel erg onderhoudend, vooral de droogkomische, verfijnde humor maakt dit boek een groot plezier om te lezen.


Gelukkig kunnen we uitzien naar deel twee getiteld Oom Oscars Joint Adventure dat in het najaar van 2015 verschijnt.


ISBN 978942157027 | Paperback | 197 pagina's | NUR 301, 330 | Uitgeverij Manalone | juni 2015

© Dettie, 7 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER