Boekenarchief T-U-V

Taco Veldstra

http://www.tacoyo.nl

Gesprek met Taco Veldtsra (RTV Katwijk)

https://www.facebook.com/taco.veldstra

 

altAngstaanjagend mooi
Taco Veldstra

In 1935, ruim voor de oorlog losbarstte, bedacht Heinrich Himmler, hoofd van de SS, het programma Lebensborn (Levensbron). Dit was naar aanleiding van het dalende geboortecijfer in Nazi-Duitsland.


In Noorwegen en in Duitsland werden kraamklinieken opgericht waar ongehuwde alleenstaande vrouwen die ‘bewezen en gegarandeerd zuiver’ waren, konden bevallen. Zuiver Arische meisjes werden opgeroepen om zoveel mogelijk kinderen te baren. Die werden veelal geadopteerd door hoge SS-officieren. Kinderen die niet aan de verwachtingen voldeden, door een tegenvallend uiterlijk, of een handicap liet men niet in leven. Het ging er immers om dat er kinderen met het juiste Arische uiterlijk geboren werden, met blauwe ogen en blond haar.
De vrouwen werden niet slecht behandeld, de medische zorg was prima, en er werden cursussen gegeven. Er waren zelfs onderscheidingen voor het aantal kinderen dat je kreeg.


Was de aanvankelijke opzet goed, later werden er ook Arisch uitziende kinderen ontvoerd uit bezette landen omdat er niet genoeg aanwas kwam. En officieren, met name SS-ers, werden gestimuleerd om kinderen te verwekken.  Het project Lebensborn zou ook gestaan hebben voor bordelen waar speciaal uitgekozen vrouwen ter beschikking stonden voor SS-ers.


Taco Veldstra heeft onderzoek gedaan naar Nederlandse betrokkenheid, en schreef een geromantiseerd verhaal over het project Van Himmler.
Hoofdpersoon is de twintigjarige Pier, een blonde blauwogige Fries, recht van lijf en leden. Een sportieve jongeman, met vele talenten. Zijn vriendin is Marije, eveneens blond en goed gebouwd. En waar zijn vader voor waarschuwde gebeurt:


‘Pier, begrijp je nu mijn voorgevoelens? Ze zullen niet aarzelen om steeds meer westerse landen binnen te vallen en zogenaamd Arische moeders naar die Lebenbornfokhuizen te sturen.’


Pier en Marije worden ontvoerd en moeten meedoen aan het project. Ze worden gescheiden, ieder hebben ze een eigen taak, die ze maar vervullen. Verzet zou de dood betekenen, dat beseffen ze wel.


Zo krijgen wij een inkijkje in een facet van de Tweede Wereldoorlog dat maar weinig bekend is.  Na de oorlog werden de archieven vernietigd waardoor veel kinderen voortgekomen uit het programma hun biologische ouders niet konden achterhalen. Bovendien werden zij vaak met de nek aangekeken, dus ze verzwegen hun afkomst liever. Het verhaal is doorspekt met veel informatie: over allerlei sporten, over muziek en dichtkunst, en weetjes over de oorlog.


Met een proloog en informatie achterin het boek lijkt het boek vooral informatief, hetgeen een tegenstelling vormt het het verhaal, dat best sappig genoemd kan worden. Daar past dan de omslagfoto weer goed bij. Zo is het een goed toegankelijk verhaal geworden.


Taco Veldstra is vooral bekend als sportdocent. Daarnaast richt hij zich op het schrijven. Van zijn hand verschenen de boeken Tacoyo: anti-stresstraining, Liefdevol, Verzeker je tegen doodlachen en Het lichte meisje en Seneca/Metamorfose.


ISBN 9789089549839| Paperback | 200 pagina's | Uitgeverij Elikser | september 2017

© Marjo, 2 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER