Boekenarchief T-U-V

Anton Tsjechov

De kus
Drie liefdesverhalen
Anton Tsjechov

Zou jij net als ik wel eens wat van de grote Russische schrijvers willen lezen maar vind je het een beetje overdreven om meteen hun verzamelende werken aan te schaffen? Uitgeverij Van Oorschot springt hier handig op in door een serie boekjes aan te bieden met als doel de lezer kennis te laten maken met een aantal beroemde Russische auteurs.

De kus van Anton Tsjechov (1860 – 1904) bevat een drietal korte liefdesverhalen. Het eerste verhaal - De kus - gaat over een timide officier die in het donker voor iemand anders wordt aangezien en per abuis een vluchtige kus en omhelzing ontvangt. Hij is hier danig van onder de indruk want hij heeft nog nooit de genegenheid van een vrouw mogen ervaren. Welke lieftallige dame is verantwoordelijk voor dit onverwachte genoegen? Vanaf dat moment fantaseert hij over het leven samen met de vrouw die hem per ongeluk kuste.

Het tweede verhaal, dat slechts een paar bladzijden beslaat, gaat over twee naakte mensen, een man en een vrouw, die elkaar treffen onder het bruggetje waar ze zich beide willen verschuilen. Hun kleding is gestolen en ze schamen zich voor hun naaktheid. De man biedt de voorname vrouw aan zich te verschuilen in het foedraal van zijn contrabas. Zijn goedbedoelde en galante hulp zal een noodlottig gevolg hebben.

De laatste vertelling gaat over een man die houdt van de beeldschone Ariadna. De vrouw zegt ook om hem te geven maar hij voelt dat ze zijn liefde niet oprecht beantwoordt. Omdat hij verlangt naar volledige toewijding en ware liefde, neemt hij het risico de liefde van zijn leven kwijt te raken. Toch blijft hij haar volgen. Maar is Ariadna nu wel zo’n gouden vangst?

Het boekje telt slechts zestig bladzijden en is uitermate geschikt voor een rustige zondagmorgen, een genoeglijke doordeweekse middag of voor welk moment dan ook. Leuk om zelf te lezen maar ook heel geschikt om aan een dierbare te schenken. De verhalen zijn beeldschoon geschreven en een genot om te lezen. Ze zijn kort maar krachtig. Stuk voor stuk zetten ze de lezer aan het denken en ontlokken ze een glimlach of een gevoel van vertedering. Ik heb genoten van dit boekje, de eerste kennismaking met Anton Tsjechov is mij goed bevallen.

De kus werd voorafgegaan door Hoe Ivan Ivanovitsj ruzie kreeg met Ivan Nikiforofitsj van Nikolaj Gogol en zal opgevolgd worden door De geschiedenis van een paard van Isaak Babel en Ode aan de voetganger van Achmatova/Majakovski/Tsvetajeva.

ISBN 9789028250932| hardcover |61 pagina's| Uitgeverij Van Oorschot | februari 2013
Vertaald door Aai Prins en Anne Stoffel

© Annemarie, 15 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER