Boekenarchief T-U-V

Frans Vlastuin

De waterdans


Een man bezoekt een vers gedolven graf... waar zijn jeugdliefde, Greetje, begraven ligt.
Kort daarvoor had hij haar gesproken en ze zouden samen herinneringen ophalen, maar helaas... het kon niet meer.
Aan de rand van haar graf belooft hij dat hij hun verhaal zal schrijven, en weet dat ze over zijn schouder mee zal kijken.
Hij was vijftien, een onzekere verlegen puber, en woonde in een gat in de buurt van Arnhem. Hij trok op met een jeugdvriend, maar niet alleen zaten ze op verschillende scholen, ze waren duidelijk uit elkaar aan het groeien. Tekenend voor hem is dat hij niet in staat is los te komen van deze Evert, geen nieuwe vriendschappen kan sluiten.
De kunstzinnige Stephen lijkt hem wel interessant, maar die is tegelijk angstaanjagend, zoals hij bezig is met psychedelische muziek en belangstelling voor bovennatuurlijke zaken.
Dus gaat hij maar weer met Evert op stap, naar de enige plek waar de jeugd terecht kan en waar hij Greetje ontmoet. Het mooiste meisje dat hij ooit zag. Zou hij in staat zijn om het meisje waar hij verliefd op geworden is te benaderen? Hij denkt dat ze ook wel wat voor hem voelt. Maar hij laat verschillende kansen voorbij gaan...


Het verhaal dat hij vertelt (ik-vorm, Greetje aansprekend) geeft behalve dat beeld van een onzekere puber, ook een beeld van die tijd. En vooral van de muziek van de Beatles, die zijn hele leven bepaald heeft. Iedere fase in zijn leven, iedere verandering vindt hij terug in de songteksten van die band. Vooral John Lennon is onlosmakelijk met zijn leven verbonden. "Ik waande mij in een transparante ballon vol zonlicht, afgeschermd door fluorescerend gebladerte, waartussen de zon kaarsrechte stralen de grond in schoot, als waren het zilverkleurige scheerlijnen die zonder haringen de aarde met de zon verbonden, voor altijd het licht vasthoudend" Ik zie dit beeld regelmatig, fietsend door het bos, maar nog nooit heb ik het zo kunnen beschrijven.


ISBN 9789080359741 | Paperback | 164 pagina's | Uitgeverij Tournesol | juni 2002

© Marjo, juni 2007

Reageren? Klik hier!