Boekenarchief T-U-V

Simon Vestdijk

http://www.svestdijk.nl

 
De held van Temesa


Een drama dat zich afspeelt in de voor-Griekse tijd in een plaatsje dat Temesa heet, nu gesitueerd ergens in Italië.
Plexippos is een verwaarloosde jongeman die eigenlijk niet van vechten houdt, maar als de Temesiërs Sybaris in trekken, raakt hij betrokken bij de strijd. Tijdens de plunderingen in de stad die voornamelijk door Lokriers worden gedaan, treft hij in een huis op de plavuizen een eenzaam meisje aan. Zij is de enige die heeft kunnen ontsnappen aan de gruweldaden van de Lokriers. Hij neemt haar mee naar Temesa. Aan de ene kant is het ontvoering, maar aan de andere kant weer niet, want het meisje gaat vrijwillig met hem mee.
Plexippos weet nog niet wat hij met zijn leven aanmoet, een mogelijkheid is om ee funktie te verwerven in het familiebedrijf. Omdat hij haar meegenomen heeft, is zij automatisch zijn slavin, hij kan doen wat hij met haar wilt. Deze Orseïs blijkt hem uitermate te boeien en hoe jong ze ook is, op seksueel gebied lijkt ze wel volwassen. Het Sybarise volk is een volk van nymfomanen, sex wordt er veelvuldig en op alle mogelijke manieren bedreven. Hij weet niet of hij verliefd is op deze jonge vrouw, maar hij besluit, om de goede zeden te overschijden met haar te trouwen. Orseïs wordt zijn vrouw en de remmingen vallen compleet weg. Op een gegeven moment verleidt Orseïs Plexippos tot een soort wurgsex, waarbij hij haar per ongeluk echt wurgt. Dit ongeluk zal grote gevolgen hebben, de dood van Orseïs wordt een obsessie en brengt over haar dood een leugen de wereld in. Niemand in het stadje koestert enige argwaan. Maar Plexippos zit zelf toch wel hoog met deze kwestie en besluit om toe te treden bij de Politesdienst.


Polites was een metgezel van Odysseus, maar hij viel in ongenade, toen hij een meisje verkrachtte en hiervoor door het volk werd gestenigd. Zijn ziel vertrok naar de onderwereld en, om te zorgen dat die niet ging spoken, werd er een eredienst bedacht waarbij een priester waakt bij het graf. En om Polites in de onderwereld goedgunstig te stemmen, wordt er ieder jaar een jonge maagd geofferd.


Plexippos papt aan met de priester die nu bij het monument troont en weet hem uiteindelijk zover te krijgen dat hij zijn opvolger wordt.
Alles gaat zijn gangetje tot ineens een zekere Euthymos opduikt. Er gaan stemmen op om het ritueel af te schaffen omdat ze het gruwelijk vinden dat ieder jaar een jong meisje het leven moet laten voor De Held (zo wordt Polites in de volksmond genoemd). Euthymos is een Olympier, eentje die kampioen is in het vuistvechten. Hij beweert onversaagd dat hij De Held uit de schimmenwereld wel een kopje kleiner zal maken.
De nacht breekt aan en Euthymos verkondigt de volgende morgen dat De Held definitief is verslagen, waarop Temesa feest. Maar even later bekend Euthymos aan Plexippos dat hij gelogen heeft, dat hij de held helemaal niet heeft ontmoet, maar wel Plexippos op het meisje heeft gezien met de handen in de aanslag. Plexippos maakt een afspraak met Euthymos en nieuwe gruwelen liggen op de loer.


Een sterke, donkere roman van Vestdijk, die nog altijd in onderzoekskringen stof doet opwaaien, omdat iedereen zich afvraagt of Plexippos een kind van de rekening is, een psychisch gestoorde of een priester met godsdienstwaanzin. Men is er nog altijd niet uit en deze roman blijft raadselachtig en fascinerend.


ISBN 9789023666622 | Hardcover | 367 pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 1962

© Roel, 14 november 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER