Boekenarchief T-U-V

Carien Touwen e.a.

http://carientouwen.com

http://www.eekhaut.com

http://helenarentmeester.blogspot.nl

 

Ondertussen ergens anders
Carien Touwen, Rona Lichtenberg, Guido Eekhaut en Helena Rentmeester

Ondertussen ergens anders kwam uit rond de Boekenweek, waarvan het thema reizen was.
Vier auteurs, Carien Touwen, Rona Lichtenberg, Guido Eekhaut en Helena Rentmeester, schreven een verhaal rond dat thema, maar net vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk.

Het eerste verhaal speelt zich af in Thailand, waar een jong stel de meest bijzondere ervaring van hun leven meemaakt. Ze worden meegenomen naar een klooster met monniken, waar niemand het bestaan van weet, alwaar ze in een mysterieuze bron zwemmen, die hun letterlijk naar een andere wereld brengt.
Een wereld die hen terug brengt naar hun oorsprong, terug naar de bron waar ze ooit, zoveel levens geleden, geboren werden, in een wereld van kleuren en schoonheid. Het is een magisch realistisch, sprookjesachtig verhaal met een spirituele ondertoon.


Het tweede verhaal speelt zich af op Kreta, in twee tijden tegelijkertijd; onze huidige tijd, waar Irene een tochtje met haar partner en zijn dochter maakt, én het Griekenland wat in de tweede wereld oorlog in strijd is met de Duitsers, alwaar de jonge vrijheidsstrijdster Eleni in de bergen tussen de mannen leeft om strijd te voeren. Irene herbeleeft het verhaal van Eleni en ontdekt dat zij in een vorig leven Eleni wás.


Het derde verhaal is het meest vervreemdend van de drie. Bladzijdes lang bevind je je als lezer in donker Afrika, ten tijde van Koningin Victoria waar een kapitein op een geheime missie is en dagenlang door het oerwoud trekt om die te volbrengen.
Juist als je je verloren waant in die tijd en omgeving neemt het verhaal een wonderlijke wending en kom je als lezer met buitenaards leven in aanraking. Een wending die ik niet bepaald aan had zien komen en waardoor ik enigszins verbijsterd achterbleef.


Het laatste verhaal is het meest aards van het vier, wat je niet zou denken als je weet dat het over de Eiffeltoren gaat, die genoeg gekregen heeft van de Parijzenaars die zijn aanwezigheid maar voor vanzelfsprekend aannemen en die de benen genomen heeft naar een andere stad. Geen mystiek deze keer, gewoon fantasie en humor, wat het tot een vermakelijk verhaal maakt.


Ik moest erg wennen aan de toon van de verhalen. De verhalen zijn mooi en goed geschreven, maar namen iedere keer, op het verhaal over de Eiffeltoren na, een spirituele wending die ik niet aan had zien komen. Voor liefhebbers van dat genre zijn deze verhalen zeker een aanrader.


EAN: 1720000116318 | ISBN13: 1720000116318 | Paperback 138 pagina's Uitgeverij Parelz maart 2014

© Willeke, 10 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER