Boekenarchief T-U-V

Felicita Vos

https://felicitavos.nl

 

Tussen zwarte vlinders
Felicita Vos


Raven is na een dramatisch voorval naar Rome vertrokken om tot rust te komen. Dagelijks mailt en belt ze met haar beste vriend Fredo. Hij leidt haar af van haar eigen besognes, want de homoseksuele Fredo is een rasverteller, al is hij minder goed in luisteren. Hij vertelt over zijn contacten waarbij je je afvraagt of hij het niet allemaal uit zijn duim zuigt. Maar het werkt wat Raven betreft.


Er is namelijk nog meer wat haar dwars zit. Altijd heeft ze geloofd wat haar moeder haar en haar zus vertelde, dat hun vader verdronken is tijdens een weekend vissen met vrienden in Spanje. Maar, hoe kan het dan dat ze in Rome een galerie bezoekt en hem herkent op een foto van later datum?
Bij haar moeder kan ze geen verhaal halen, die heeft niet alleen nauwelijks gerouwd om de man met wie ze twee dochters had, ze wil niet over hem praten, ze haat het feit dat hij een Roma was, en ze zorgt ook niet meer voor haar kinderen, maar leidt een eigen egoïstisch leven.


‘Ik kies er voor om door te gaan en me op een positieve levensenergie te richten. Wees blij dat jullie vader en ik hebben besloten jullie bij geboorte mijn achternaam te geven zodat jullie aan het stigma dat aan de Roma kleeft konden ontsnappen. De toekomst ligt voor ons, de rest keer ik de rug toe.’


En dat doet ze, letterlijk. Ze laat de meisjes aan zichzelf over.
De zus van Raven, Ula, helpt wel mee om het raadsel op te lossen, maar ze is niet zo geobsedeerd als Raven. Eigenlijk zou ze het willen laten rusten. En Fredo heeft meer dan genoeg aan zichzelf, hij is namelijk ziek, al wil hij daar niet voor uit komen. Kan ze misschien terecht bij de man die ze in Rome voor het eerst zag en die ze later in Amsterdam weer tegen kwam? Maar met al die bagage die ze heeft vindt ze het lastig om zich open te stellen voor een nieuwe relatie.
Het is niet bepaald een rustig leven dat Raven leidt, er gebeurt heel veel. Wat precies haar verleden is, krijgen we niet te lezen en dat doet er ook niet zoveel toe.


Het boek vertelt over de Romacultuur, en over hoe het is om een zigeuner te zijn in blank Nederland.
Een tweede thema is de mishandeling van jachthonden – Galgo’s – die gebruikt worden voor de jacht en als ze niet meer voldoen op een wrede manier aan hun eind komen. In Granada zijn shelters, gerund door vrijwilligers, voor deze honden. De schrijfster laat Raven een aantal dagen doorbrengen in zo’n shelter. En het derde thema is een vriendschap die ziekte en dood overstijgt.


We komen vele citaten tegen in het boek, en verwijzingen naar muziek, kunst en literatuur. Maar de titel… wat betekent die?


‘Je bent onverschrokken, gaat recht op je doel af en ondanks alles ben je niet verbitterd of wrokkig geworden. Integendeel. Je bent nog altijd opgewekt. Je weet tegenslagen te verwerken zonder je gevoel voor humor te verliezen.’  zegt Ula tegen haar zus.


Dat sluit enigszins aan bij wat we op Wikipedia vinden over onder andere de symbolische betekenis van de zwarte vlinder:


‘In tal van culturen over de hele wereld is de vlinder een van de meest gekoesterde symbolen die ooit hebben bestaan, en voor zover het om de zwarte vlinder gaat, zullen we zeggen dat wat het meest bekend is, is dat deze donkere en mooie vlinder als een krachtige afdekking tegen negatieve energie geldt en de taak heeft om de eigenaar te beschermen tegen alle potentiële gevaren.’


Al met al is ‘Tussen zwarte vlinders’ een boeiend verhaal dat prettig leest, ondanks – of dank zij? - de vele thema’s.  Vooral de persoon Fredo geeft het verhaal een speels tintje, zijn sprankelende manier van praten doet de lezer goed.


Felicita Vos (Arnhem, 1972) is een dochter van een Roma-vader en een Nederlandse moeder. Zij weet dus waar zij het over heeft.  Ze studeerde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Culturele en Maatschappelijke Vorming en studeerde Communicatie in Nijmegen. Ze werkte onder andere voor Osmose, een adviesbureau voor multiculturele vraagstukken.


ISBN 9789462972421 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij De Kring | oktober 2022

© Marjo, 27 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER