Boekenarchief T-U-V

Marjoleine Tel

height=Campinggeluk
Marjoleine Tel

Nu Linda’s ex-echtgenoot Frits haar voor een jonger exemplaar heeft ingeruild, zijn de luxe vakanties in het buitenland verleden tijd. Om haar zoontjes Jonas en Siem toch wat vakantieplezier te bieden heeft Linda een stacaravan gehuurd op camping De Zandrand. Linda gruwt bij het idee twee weken in een gammele verzameling ijzer te moeten doorbrengen maar het is niet anders. Haar rijke vriendinnen hebben medelijden met haar en lachen haar tegelijkertijd uit: welke zichzelf respecterende dame brengt nu een vakantie op een cámping door!

Nadat Linda en haar kinderen hun intrek in de stacaravan hebben genomen en de bedden van zijden lakens zijn voorzien, is het tijd om de camping te verkennen. Linda aanschouwt vol afschuw de bonte verzameling campingbewoners. Veel van de gasten hebben een vaste standplaats op de camping en Linda vindt het maar een asociaal stelletje. Buurvrouw Wendy bijvoorbeeld is begin dertig en heeft al een tienerzoon! Ook weten de mensen zich niet fatsoenlijk te kleden. Vetkwabbels en spataderen piepen onder veel te strakke kledingstukken uit. Linda weet het zeker: de komende twee weken worden een ware beproeving.

De arrogante Linda probeert het contact met de andere campingbewoners zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Toch is het moeilijk om alle hartelijkheden af te slaan. Wendy bijvoorbeeld, blijkt best aardig te zijn. Haar echtgenoot draagt haar op handen en is als een vader voor Wendy’s zoon Freek. Het gelukkig stel droomt van een kindje van hun samen maar Wendy raakt maar niet zwanger. Of toch wel? De vriendelijke Wendy blijkt een wel heel bijzondere oplossing te hebben gevonden. Maar of iedereen daar nu zo blij mee is?

Linda zelf begint te wennen aan het campingleven. Ze drinkt geregeld gezellig een glaasje wijn bij de buren en neemt het op tegen een agressieve dame op een scootmobiel. Voor ze het weet neemt ze deel aan een zeskamp, een tennistoernooi en bezoekt ze zelfs een tupperware-party. Haar kinderen hebben ondertussen de grootste lol.

Toch overheerst bij Linda nog altijd verdriet. De scheiding van Frits heeft haar zelfvertrouwen flink beschadigd. Ze waren toch gelukkig samen? De knappe campingeigenaar Martin probeert haar tranen te drogen. Even lijkt er iets moois tussen de twee op te bloeien maar dan brengt Frits een bezoekje aan de camping. Hij lijkt er niet meer weg te slaan.

De schrijfster van dit boek, Marjoleine Tel, heeft tien jaar campingervaring vertaald naar een doldwaas verhaal vol bijzondere mensen, ruzies, seks en schandalen. Op de camping gebeurt altijd wel wat. De personages zijn divers en leuk gekozen. Wel zijn de diverse (stereo)types wat uitvergroot en gelukkig gebeurt er op de meeste campings in twee weken tijd niet zoveel als op camping De Zandrand. Voor hoofdpersonage Linda voel ik echter weinig sympathie. Ze is nogal oppervlakkig en in het begin van het boek houdt ze er erg negatieve en laatdunkende gedachten over de campingbewoners op na.  Ik kreeg een hekel aan haar en dat gevoel ging niet weg toen Linda wat bijdraaide. Ook betrekt ze haar kinderen bij alles. Elk hoofdstuk begint met een artikel uit het campingreglement. Leuk bedacht maar het voegt verder niets toe.

In Campinggeluk zijn de belevenissen op de gemiddelde camping behoorlijk aangedikt. Het resultaat is een smeuïg en luchtig vakantieboek dat neigt naar een chicklit.

ISBN 9789082169713| Ebook | 206 pagina's| Vior Webmedia| februari 2014

© Annemarie, 24 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER