Boekenarchief T-U-V

Tom Vanderlaken

https://www.tomvanderlaken.nl

 

De geheime oorsprong
Tom Vanderlaken


Nicolas Dampierre, een rijke Fransman, is al jaren geïnteresseerd in wat hij het vergeten beeldtijdperk noemt. Oude grottekeningen, hiërogliefen en zo. De interesse breidde zich uit tot oeroude teksten, op zoek naar het oerverhaal van de mensheid. Hij wil de oorspronkelijke tekst van de Bijbel leren kennen, omdat hij er van overtuigd is dat er een stuk Genesis verdwenen is uit de Bijbels die de mensheid nu kent.
Bovendien zijn de vertalingen nogal twijfelachtig: in de oude taal ontbreken klinkers, en als een vertaler niet op de hoogte was van het bestaan van een bepaalde stad, naam of zulks, dan is het logisch dat hij dat invulde met de kennis die hij wèl bezat.
Gelukkig heeft Nicolas er het geld voor, al probeert hij om zich niet te laten verleiden tot illegale aankoop van artefacten.
Als hij benaderd wordt door een Italiaanse journaliste, Gina, die een artikel wil schrijven over illegale handel, grijpt Nicolas zijn kans en vertelt over zijn interesses. Zo wekt hij ook die van haar, haar vader blijkt professor Chimanti te zijn, ook een verwoed verzamelaar, en al gauw zijn ze samen op speurtocht, langs oude beschavingen, musea, naar Leiden, maar ook naar het Nabije Oosten en Afrika  gaat hun reis.

Maar dat gaat niet zonder problemen. Het draait allemaal om de rol van de vrouw. In de Bijbel die wij kennen staat het verhaal van Adam en Eva:

‘De vrouw is als dienares geschapen uit de rib van Adam, en schuldig aan de erfzonde. Doordat ze de verboden vrucht van de slang aanpakte, heeft ze de mensheid  voor eeuwig in het verderf gestort. (-)
Je zwangerschap maak ik tot een zware last, zwoegen zul je als je baart. Je zult je man begeren, en hij zal over je heersen.’

Dit zou in de eerste versies van Genesis niet zo gestaan hebben. Er is een organisatie, de ribbroederschap genoemd, die helemaal niet wil dat die oude verdwenen teksten gevonden en geopenbaard worden. Zij hebben een link met de Maltezer broederschap en met het Vaticaan, waar in het geheim ook een strijd gevoerd wordt om de te vrijzinnige en vrouwvriendelijke paus te verdrijven.
Zij willen dat de vrouw als slavin gezien wordt, en ook zo behandeld wordt. Tekenend daar voor is de belofte die ze hun huurmoordenaar doen: als hij slaagt in zijn missie de twee uit de weg te ruimen, dan wacht hem een heerlijk festijn: de mooiste, begeerlijkste vrouwen zouden aan zijn voeten liggen en alles doen wat hij wenste.

Die moordenaar zit hen op de hielen. Gelukkig is Nicolas alert en heeft hij machtige vrienden, maar toch staan ze op een bepaald moment oog in oog…

Het is een reuze spannend verhaal waarbij associaties opgeroepen worden met de verhalen van Dan Brown en Jeroen Windmeijer. Maar waar die verhalen in meer of mindere mate gefictionaliseerd zijn ten behoeve van de leesbaarheid, is het boek van Tom Vanderlaken een uitdaging!
Niet dat er een probleem is met de leesbaarheid, maar er is bijna geen pagina waarop de lezer niet geconfronteerd wordt met feiten en gebeurtenissen en vaak wil je daar meer over weten. Zelfs al verwerkt Vanderlaken heel veel informatie in zijn verhaal, je hebt toch heel vaak de neiging om eens even rustig te gaan zitten googelen. Ook om te zien of je te maken hebt met ware feiten of dat het uit de duim gezogen is.
Het merendeel berust dus op ware feiten, kun je allemaal terugvinden op internet. Alleen het deel over de ribbroederschap en natuurlijk het verhaal van Nicolas en Gina is verzonnen.
Dat staat ook in de verantwoording. Ook is er een bibliografie en zijn er enkele verduidelijkende tekeningen.
Daarnaast is er veel om over na te denken. Veel kennis die je meent te hebben  blijkt te zijn achterhaald. Andere dingen zullen nieuw zijn voor de geboeide  lezer. Het Evangelie van Maria bijvoorbeeld, dat niet door de Kerk erkend wordt.
Enkele citaten:


‘Diep in ons zit iets ingebakken dat wil weten wat onze oorsprong is, als persoon, en als mensheid.’


‘Bovendien moet je bij een boek niet naar het uiterlijk kijken, maar naar het innerlijk.’


‘Vaak raakt wat je echt drijft verborgen onder een kluwen van regels en verwachtingen. Je oorspronkelijk zuivere ziel wordt een geheim voor je, je raakt ontworteld. Het enige wat je voelt, is frustratie, zelftwijfel. In werkelijkheid twijfel je niet aan jezelf. Je twijfelt aan de rol die  je ent gaan spelen. Volgens Jezus heeft iedereen specifieke talenten om op voort te bouwen. In je kracht komen zoals ze tegenwoordig zeggen. Je oorsprong als hervonden bron van energie, van vergeten levensgeluk, zingeving.’

Een boek om nog eens rustig te herlezen om de feiten te herontdekken, en geïnspireerd te raken. Het verhaal eromheen heeft absoluut zijn boeiende momenten, maar kent een aantal ongeloofwaardige toevalligheden, die evenwel niet storen en aan de kern van het verhaal niets af doen.

Tom Vanderlaken is het pseudoniem van een archeoloog en auteur van historische non-fictie.


ISBN 9789020542042 | paperback | 376 pagina's | Uitgeverij Zomer& Keuning | juni 2021

© Marjo, 28 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER